utorak, 18 februar 2020 09:10

Kako ostati zdrav

U ranim godinama života zdravlje nam je svima sporedna stvar. To je ono što se podrazumeva da imamo i našta ne obraćamo pažnju. Tek kad dođe do nekih zdrastvenih tegoba, pa makar to bio i najobičniji grip obratimo pažnju na činjenicu koliko je dobro kad nam ništa ne fali.

Kad prođe, nastavljamo dalje kao da niišta nije bilo. Sledeći momenat koji nas podseti koliko je zdravlje važno jeste kada zalazimo u neke godine koje pokazuju da više fizički ne možemo činiti ono što smo nekada mogli. Bez obzira koliko se ta zapažanja pojavljuju u nagoveštajima na početku i koliko mi te nagoveštaje ne uzimamo previše ozbiljno, to se ipak dešava.

Tu se sad izdvajaju tri načina ponašanja u odnosu na nastalo stanje.

Prvi način ponašanja je da nastavite po starom pa kako bude.

Drugi kad se preduzme sve što je potrebno da bi održali i negovali svoje telo i zdravlje i treća način ponašanja je između dva prethodna kada se povremeno preduzme po nešto, konstatuje da je vreme da se nešto menja, ali su to uglavnom kratkoročne promene. Svakako je i to bolje nego ignorisati zapažanje da nismo više kao što smo nekad bili. Ženama se ova zapažanja dešavaju oko menopauze posle 40 godine. Verujem da je najveći broj nas u ovoj drugoj kategoriji koja zastane na trenutak, konstatuje promene u ukupnom stanju zdravlja, čak i odrede šta je to što bi trebalo menjati u odnosu na dotadašnji način života, možda nešto i primene ali uglavnom to bude s vremena na vreme, kad se setimo... I tako do sledećeg problema. A u stvari potrebno je promeniti samo par navika kad je u pitanju hrana, fizička aktivnmost, odnos prema sopstvenom telu i mentalni stav.

Kad je hrana u pitanju dovoljno bi bilo za početak uvesti bar jedan zdrav obrok. Neki će reći, a šta je to sad zdravo nakon svih ovih zagađenja i sredstava koja se koriste da bi se uvećali prinosi od biljaka, pa i životinja (pesticidi, herbicidi, koncetrati itd.). Ako pojedemo po jednu domaću jabuku ili bilo šta od sezonskog voća svakog dana, ako uvedemo naviku da pijete bar 2 litra vode dnevno to je već doprinos našem zdravlju. Zatim možemo odrediti sebi da siđemo iz autobusa 2-3 stanice ranije prepešačimo do kuće kada se vraćamo sa posla. Znam da smo svi u trci sa vremenom, ali pola sata možemo izdvojiti. Nije mnogo, ali smo opet nešto učinili za svoje zdravlje.

Naučite, pričajte svojoj deci da se uzdržavaju od ovih silnih kozmetičkih sredstava kojima je tržište preplavljeno, a koje je puno hemijskih elemenata koji razaraju kožu i telo. Probajte da kod njih razvijete svest o tome i ako bi bar po jedno sredstvo koje koriste (krema, šampon, kupka, dezodorans, mleko za telo) zamenili sa drugim koje je manje štetna sa manje konzervansa i emulgatora to je već benefit.

Podjednako je važna briga o svom mentalnom zdravlju, jer odatle sve polazi. Odnos koji vi imate prema svemu ovome je možda i ključna stvar. Mi smo sada u situaciji da se utrkujemo sa najdinamičnijim razvojem ikad. Stvari se toliko brzo razvijaju u tehnološkom smislu pre svega, da je srednjoj generaciji teško da drži korak sa tim sprintom. Jureći za preživljavanjem, tehnologijom i standardom spotičemo se na svakom koraku. I ako u glavi ne posložimo prioritete trku ne možemo pratiti. I što pre prihvatimo da smo mi odgovorni za svoj svet, svoje prioritete, svoje odnosei svoje zdravlje, to su veće šanse da pronađemo svoje mesto u ovom svetu i živimo u miru sa sobom.