četvrtak, 13 februar 2020 11:20

Zdravlje kao izbor

Poslednjih meseci od kad sam počela da razmišljam o blogu teme su se same definisale i ja sam uviđala koliko su ključne sfere našeg interesovanja, a time i našeg celog bića povezane i da u stvari proizilaze jedna iz druge.

U nekim periodima života nismo svesni toga, nismo u stanju da sagledamo uzročno posledičnu vezu. Šta je to čemu se treba posvetiti, koje su osnovne vrednosti u našem životu, kako poređati prioritete, šta je smisao našeg života! U nekom trenutku te teme same iskoče u prvi plan i ako ih potiskujemo i ne bavimo se njima, postoji opasnost da do kraja života ostanemo u stanju obnevidelosti u kome ne raspoznamo šta je naša suština i šta je to čemu treba da se posvetimo.

Kad sam položila pravosudni ispit i odmah nakon toga se razočarala i digla ruke od bavljenja strukom, izdefinisala se jedna misao koja mi je bila pokretač za ono što će uslediti. Shvatila sam da ja mogu sve što hoću. Ako hoću!

Druga veza tj. pokretač i motiv je bilo putovanje u Prag 2008. godine kojim sam nagradila sebe za položeni ispit. Ono mi je samo vratilo onaj dobro poznati osećaj koji je bio uspavan i prekriven drugim dešavanjima u mom životu koja su tada bila prioritetna i prirodna: stvaranje porodice, doma i posvećenost odgajanju deteta. Nakon putovanja kockice su ponovo počele da se slažu u sada već malo širu slagalicu. Želja da napravim dodatni fond koji će finansirati putovanja - moju hranu za dušu. I otvorila su se vrata MLM-a, posla o kome do tada ama baš ništa nisam znala. Sistem se odnosio na preporuku zdrave, prirodne kozmetike i suplemenata koji su od tada pa do danas jedini kozmetički preparati koji se koriste u mojoj porodici. Ulazeći u ovaj posao ostvarila sam potpuniji odnos sa prirodom i zdravljem. Osnovni preduslov za uspešno bavljenje bilo kojim mrežnim marketingom je da poznajete proizvode koje preporučujete i da ih prvo sami isprobate. I kroz tu edukaciju sam shvatila koliko je priroda važna i moćna.

Ova dešavanja poslednjih dana i godina samo potvrđuju da zanemarivanje prirode uzima svoj danak. Danima smo upozoravani da bez potrebe ne izlazimo iz kuća, jer je koficijent zagađenja veliki. Nažalost uglavnom je redosled koraka takav da kad naiđe posledica, mi se tek tada osvrnemo na uzrok. Odnos prema prirodi je za mene podjednako važan kao i odnos prema sopstvenom zdravlju. Na sreću, Srbija još uvek ima više prirodnih resursa nego neke druge zemlje i ti resursi su nam dostupni. Još imamo koliko toliko izvora pitke vode, šuma i dobre, obradive zemlje. Sve su to resursi koji se mogu staviti u funkciju nege sopstvenog zdravlja. Ono što je potrebno je da svako od nas pojedinačno na svom mikro nivou razvije svest koliko je važno voditi računa o prirodi, kao i provoditi vreme u prirodi.

Često nam se desi da o svom zdravlju razmišljamo tek kad se razbolimo. Tek onda iz malog mozga izvlačimo onu poslovicu “Bolje sprečiti nego lečiti”. Nekima je tad nažalost kasno ali najčešće se stvari mogu popraviti. Ako se počne razmišljati o preventivi onda stvari mogu da se dovedu na prihvatljiv nivo.

Zato ću deo ovog bloga posvetiti tom segmentu negovanja i održavanja zdravlja uz pomoć prirode i prirodnih sredstava. Sva sredstva o kojima budem pisala i koja vam budem preporučivala ja sam već isprobala i koristim ih dugi niz godina. Takođe i metode i načine za negu duhovnog zdravlja, koje je podjednako važno kao i telesno ću najpre ja isprobati, a onda pisati o njima. Isto važi i za recepte koje budem postavljala na blog. Ja sam jednostavno naučena da ono što ne bih za sebe ne bih preporučila ni drugima.

Više iz ove kategorije Kako ostati zdrav »