četvrtak, 01 oktobar 2020 11:28

Med u kozmetici

Kozmetička industrija neprestano traga za novim, jedinstvenim sastojcima. Konkurencija je izuzetna. Pridobiti novog korisnika i zadržati već postojećeg, večiti je izazov, jer korisnik s pravom uvek želi najbolje za svoju kožu, kosu, nokte. Tako su se kroz istoriju i menjali trendovi u kozmetici.

Prvi dokazi o postojanju pčela (u fosilima) stari su 40 miliona godina. Med je jedan od najstarijih kozmetičkih sastojaka. Još najraniji čovek (lovac, ratnik) otkrio je dobrobiti meda u zaceljivanju rana, a nije teško naslutiti da je njegova žena ubrzo shvatila kako med čini kožu mekšom i glatkijom.
Supruga rimskog imperatora Nerona bila je poznata, između ostalog i po tome što je više od stotinu robova bilo zaduženo da brine o održavanju njene lepote. Za podmlađivanje kože lica pripremali su joj isključivo med i mlako magareće mleko. U vreme Luja XIV najviđenije dvorske dame intezivno su koristile med za negu kože lica i tela. Japanke vekovima koriste med za negu ruku, a Kineskinje Su poznate po preparatu protiv bubuljica, načinjenom od meda i pomorandžinog semena. Kreolke u američkoj državi Luizijani i danas najradije koriste med i vodu uz dodatak začina za panje(ribanje)kože tela.

Zašto baš med?

Zahvaljujući svom sastavu,med u odnosu na kožu ima hranljiva, astingentna (zateže kožu), atiseptička (pomaže koži u zaštiti od infekcije) i izbeljujuća (ujednačava ton kože) svojstva. Uz dodatak ekstrkata bilja, eteričnih ulja, biljnih ulja, vitamina i minerala kozmetički preparati sa medom i drugim pčelinjim proizvodima (vosak,polen itd) mogu imati nebrojene dobrobiti za kožu. Strogo kontrolisano poreklo Hemelovih sastojaka, odsustvo veštačkih boja, mirisa, aditiva, emulgator i konzervnasa čini Hemelove proizvode uistinu prirodnim i priznatim na tržištu.
Naravno, sastav meda donekle varira i zavisi od porekl nektara:

  • o kojoj biljci je reč;
  • koje su odlike zemljišta gde su biljke uzgajane;
  • koje je doba godine.

Zaključak je jasan: trendovi u kozmetici se menjaju, a pčelinji proizvodi kao aktivni sastojci ostaju.

KORISNICI HEMELOVE KOZMETIKE OČIGLEDNO ZNAJU ZAŠTO.

Preuzeto iz Hemelovog biltena 2007.
Tekst: Mr.sc.med dr Jasmina Jankićević, dermatolog