utorak, 14 jul 2020 10:33

Male hidroelektrane ozbiljna pretnja Staroj planini

Neki dan pročitah na vestima naslov “Spašena Dojkinačka reka, prirodni biser Stare planine”. Da se i sama nisam uverila da je Stara planina riznica najlepšeg i najlekovitijeg što priroda može da iznedri, verovatno bih tek tako pretrčala preko ovog naslova.

Bombardovana lošim vestima oko ove Korone, mera u borbi sa virusom, protesta, u vrtlogu informacija koje ne znam kako da kasifikujem, sa koje god strane da krenem izdvaja se jedna, dominantna. A to je prosta istina da ne cenimo to što imamo, već smo se poveli za civilizacijskim ludilom koje nam nameću režiseri iz senke. I svi bismo da budemo u trendu, da slučajno nešto ne propustimo i ne ostanemo uskraćeni za neki prepoznatljivi simbol današnjice koji se opet menja iz meseca u mesec i traži od nas da ga pratimo sve dublje i dalje bez pravog saznanja zašto nam to uopšte treba sem da budemo isti, preslikani u trendu! A ono što su nam Bog i priroda dali više nisu prepoznatljive vrednosti sem za mali broj onih koji su se suočili sa rezultatima trke pacova ili nakon sticanja određenog iskustva sačuvali zdravu pamet da mogu sabrati dva i dva. Pitam se kad će biti dosta, to jest da li će ikad biti dosta. Dosta novca, dosta novih čuda tehnike, dosta luksuznih automobila, dosta novih modela mobilnih telefona, dosta plastičnih operacija zarad boljeg kotiranja na tržištu prototipa ženske lepote, dosta robotizovanja, dosta otuđenja. Odoh daleko, jer nisam sputavala ono što navire iz mene.

I sad nam još samo trebaju male hidroelektrane i to baš na Staroj planini koja je među najvećim izvorištima čiste vode i nezagađene prirode. Valjda bi hteli da od Stare planine naprave to što su napravili od Zlatibora. Zgrada do zgrade bez reda i plana. Nema tamo više ni P od planine.
Hvala ljudima kojima je još ostalo dovoljno svesti da shvate koliko je pogubno to što pokušavaju da unište sve što nam je priroda poklonila. Gledam svoje slike sa Rosomačkih lonaca i pitam se koliko je miliona godina trebalo da se iskleše ovakav jedan kanjon. A pojedini su zarad neke novčane zarade spremni da sve to unište za tili čas. (Snimak Rsomački lonci možete pogledati OVDE).

Ako ste ljubtelj prirode, putovanja po Srbiji, ako želite da bolje upoznate sve lepote Srbije sad je pravo vreme da istražujete i upozanjete. I vodite računa da sve ostavite tako kako ste našli, da čuvate ovo što nam je dato kako bi što duže ostalo očuvano i za generacije koje dolaze. Na ovom blogu u sekciji o putovanjima možete pročitati putopis sa Zavojskog jezera, a uskoro će biti još putopisa sa Stare planine koja impresionira svojim lepotama.