utorak, 16 jun 2020 10:34

Kozmetička nega kože

Osnovni preduslov za dobar spoljašnji izgled je zdravlje! Stanje i izgled kože i tela su drugi uslov.

Bez obzira na nasleđeni tip kože, stanje kože zavisi od stepena nege, jer koža zahteva pre svega čistoću. Svakodnevno se na koži talože izumrle ćelije koje treba otklanjati sa njene površene. Ono što je takođe neophodno je svakodnevno nadoknađivanje vlage i masnoće. Takođe kožu treba tretirati nežnim pokretima, prosto je maziti. Sve ove radnje zajedno se zovu nega.

Čistoća je prvi zahtev za zdravlje kože bez obzira da li koristimo šminku ili ne svako veče kožu treba detaljno očistiti. Na površini kože se svakodnevno obrazuje tanak sloj masnoće, znoja, prašine čađi... Taj sloj se mora odstranjivati, jer higijena kože samo vodom nije dovoljna. Vodom se mogu ukloniti samo one materije koje su u njoj rastvorljive, a to su soli. Zato se uz vodu moraju koristiti i sapuni.
Alkalni (bazni) sapuni nisu preporučljivi, jer zajedno sa nečistoćom ukljanjaju i hidro-lipidni zaštitni sloj kože i remete pH kože.
Mirišljavi sapuni sa parfemima su još manje za preporuku, jer izazivaju uplau kože, a pod dejstvom sunca ostavljaju trajne fleke na površini.
Blago kiseli sapuni se toplo preporučuju. Oni istovremeno kožu čiste i održavaju vlagu.

Osim pravilnog i redovnog održavanja čistoće površinskog sloja kože, koža zahteva povremeno dubinsko čišćenje pora. U porama se zadržavaju loj, znoj, izumrle ćelija, nečistoća. Taj detritus obstruira kanale lojnih žlezda, što ima za posledicu njihovo uvećanje. Zapušeni kanali su idealna podloga za razvoj bakterija koje uzrokuju zapaljenja žlezda i okoline kože (mitiseri, bubuljice, čirevi...). Najbolja sredstva za dubinsko čišćenje pora su prirodni biološki raskiseljivači i apsorberi (med, biljna ulja, voćne kiseline, ekstrati lekovitog bilja itd). Upravo iz ovih razloga je Hemel kozmetika najbolje rešenje za negu kože.