utorak, 21 april 2020 11:47

Čovek počinje da stari kada se rodi - involucija kože

Starenje je jedan prirodni fiziološki proces, zajednički za sva živa bića koji započinje rađanjem. Kad je koža u pitanju, isti je proces.

Kao što razvojni period i period rasta čoveka ima svoje faze, tako i starenje, propadanje organizma ima svoja vremenaska obeležja:

Povojni period je period razvoja i rasta kože koji je istovremeno i period najmanje otpornosti kože. U ovom periodu života pre svih organa puna pažnja se mora posvetiti koži. Nepoštvanje zahteva i pravilna nega kože u tom periodu zasigurno će u kasnijem periodu usloviti njeno rano starenje i oboljevanje, a to zavisi direktno od savesti majke!

Adolescentni period 14- 20 godine
U ovom periodu usled naglog priliva hormona lojne žlezde ubrzano rade i produkuju mnogo više sebuma (loja). Ako se koža ne neguje postaje neotporna i oboleva ( lojne ciste, papule, pustile, seboreja). Seborejom je narušen lep, zdrav izgled, što zagorčava život tinejdžerima, sputava ženstvenost. Seboreja se stišava do tridesete godine, ali ožiljci ostaju.

Između 20 i 30 godine života lojne žlezde i dalje nekontrolisano rade. Loj oblaže čitavu površinu kože, kose, širi pore. Izgled deluje zapušteno, bolesno.

Između 30 i 40 godine koža počinje da reaguje na hemiju, sintetiku, sunce..., a dolazi do pojave prvih bora. Da bi se pokrile bore i sede vlasi u ovom periodu se najviše koristi dekorativna kozmetika i farba za kosu.

Posle 40. godine je zrelo doba kože. Smanjuje se lučenje loja i znoja. Koža gubi sposobnost odbrane i postaje osetljiva. U tom periodu prestaje lučenje hormona estrogena i progesterona koji direktno produkuje kolagen i elastin. Koža više nije u stanju da zadrži vodu, postaje mlitava, opuštena, suši se. U tom periodu, cirkulacija postaje nedovoljna, koža ne dobija dovoljno hrane, tkivo se ne obnavlja, postaje sve tanja, falta se i bora. Koža je bez rumenila, bele ili sive boje. Regeneracija ćelija je drastično smanjena. Malo mladih ćelija, uz obilje čitavih naslaga mrtvog, rožnatog tkiva. Nokti zadebljavaju, urastaju. Kosa je suva, lomljiva i proređuje se.

Sve su ovo faze starenja kože, što je jedna neminovnost koja se ne može izbeći, ali se može odložiti. Pravilna nega je jedini siguran put neplaćanja računa godinama starosti. Dobar izgled kože nije privilegija bogatih i moćnih. Dobar izgled se ne nasleđuje, on se stiče negom, ali ne samo njom.
Postoji nekoliko “malih tajni” lepog i dobrog izgleda:

  1. pravilna ishrana
  2. dovoljno sna
  3. psiho-somatska ravnoteža
  4. fizička aktivnost
  5. nega kože i tela

U ovom poslednjem će vam svakako pomoći Hemel prirodna kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda, eteričnih i biljnih ulja.

Korišćen tekst Dr. Nadežde Poljak