ponedeljak, 07 septembar 2020 18:34

Lepote Stare planine

Ako obilazite Staru planinu znajte da vam plan nikad neće biti precizan jer je ona puna iznenađenja i otkrovenja. Toliko interesantnih mesta, priča, ljudi i nadasve prirode kakvu retko gde možete videti, naći ćete upravo ovde.

Kad je Bog delio lepotu prirode prema Staroj planini je bio izdašan. Svaki istinski zaljubljenik u prirodu će vam ovo potvrditi. Posle ovog poslednjeg, četvrtog boravka na Staroj planini i Zavojskom jezeru u poslednje dve godine koje je obuhvatilo kraj avgusta i prve dane septembra, shvatam da to nije sve i da će mi trebati još dosta vemena da vidim šta se još videti ima. A ima puno toga...
Elem, napravila sam jednu dnevnu rutu za ljubitelje ove vrste turizma: seosko-planinarsko-istorijsko-istraživačkog, ako tako nešto postoji! Polazište je Pirot , kao i za sve druge rute po Staroj planini, jer su iz Pirota još uvek najbolje saobraćajne veze. I ovde vam navodim samo ono što sam lično prošla, što je važno naglasiti, jer ima još uvek teško dostupnih i nedostupnih mesta na ovoj divnoj planini. Dakle kada iz Pirota krenete ka Toplom dolu prvo što predlažem da vidite je manastir Svetog Đorđa u Temskoj. Nalazi se na putu Pirot-Knjaževac, 20-tak kilometara od Pirota na levoj obali reke Temštice. U okviru manastira je predivna crkvica, sva u cveću iz 14.veka koju su podigli braća Dejanovići na temeljima crkve iz 11.veka. I ta crkva iz 14.veka je srušena da bi bila obnovljena ponovo u 16.veku. Zanimljivo je da je ovaj manastir najpre bio muški manastir i to sve do 1924.godine kada je preobraćen u ženski, kada su se u njega doselile monahinje iz Rusije.

Još jedna zanimljivost vezana za ovaj manastir je da ovde monahinje izrađuju prirodne meleme od biljaka koje skupljaju na Staroj planini, a među melemima se izdvaja melem za psorijazu. Preko puta Manastira je reka sa uređenim prostorom za sedenje, stolovima i klupama gde možete napraviti pauzu za kafu ili sendvič ako niste doručkovali. Nastavljamo put dalje ka Toplom Dolu, zborištu branioca prirode Stare planine. Udaljenost je oko 18 kilometara, ali računajte da su u pitanju planinski putevima i da na pojedinim deonicama morate sporije voziti, što vam neće teško pasti imajući u vidu kroz kakve predele prolazite. Pre ulaska u selo Topli Do planirajte obavezno zaustavljanje na mostu. Sa mosta se lepo vidi kako se Temštica u kaskadama sliva iz brda prelo crvenog kamanja koje se jasno vidi kroz bistru planinsku vodu. Prizor je izuzetan, inspirišući... Može se sići dole do same reke, oprezno naravno i uživati u brzoj, hladnoj, penušavoj vodi. I smočiti noge, zašto da ne!

SNIMAK KANJONA TEMŠTICA

Na tom mestu opet postajete svesni koliko je priroda moćna i pitoma, privlačna i opasna, veličanstvena i širokogruda ako joj prilazite na pravi način! Nakon 15-to minutnog uživanja u brzacima, krenuli smo dalje do sela, gde se samo par dana pre naše posete održao jedan skup branitelja prirode i voda Stare planine. Hvala im za to što su učinili i svojim angažovanjem uticali na one koji upravljaju ovom zemljom da se ne dozvoli uništavanje najvrednijeg što još imamo, PRIRODE. Topli Do je raskršće za više interesantnih lokaliteta i to: Čunguljski vodopad, Piljski vodopad i vodopad Kaluđerski skokovi.
Vodopadi Stare planine čine trećinu od ukupnog broja poznatih vodopada u Srbiji. Od 6 najvećih, čak 5 naših vodopada nalazi se na ovoj lepotici. Većina je veoma nepristupačna i ne preporučuju se individualni obilasci, već isključivo u pratnji iskusnih planinara i uz posedovanje adekvatne planinarske opreme. Ova tri vodopada spadaju u tu kategoriju. Mi smo se odlučili da se vratimo do Temske i iz centra sela, preko mosta desno krenemo ka Knjaževcu. Nakon 20-tak minuta vožnje pored puta sa leve strane nalazi se vodopad Bigar, najlepši vodopad koji sam ja do sada videla. Taj “završni” deo vodopada do koga je lako dođe i koji pleni svojom lepotom i pitomošću je bez svake dileme predivan. Ali... Ono što vas čeka ako odlučite da se popnete stazom do gornjeg dela vodopada je prizor koji će vam oduzeti dah. Uspinjanje traje 15-20 minuta i postoje markeri koji vas upućuju do vodopada Bigar. Usred gore u srcu planine, takav je bar bio moj doživljaj, nailazite na magične slapove vode koji se u širokim kaskadama slivaju i prave jezerce, koje se opet sliva malim koritom i pravi sledeće jezerce. Nisam se okupala i žao mi je sad zbog toga. Ušla jesam u slapove, što ćete videti ako pogledate snimak ali kupanje mi je sad promaklo. Sledeći put sigurno neće. Bojim se da ni moje pisanije niti snimak ne mogu da dočaraju koliko je lepo to što vas čeka ako odete da vidite vodopad Bigara u svom celokupno izdanju!

SNIMAK VODOPADA BIGAR

Napomena da i ovde u donjem delu, pored samog vodopada imate uređen prostor koji možete iskoristiti da pojedete ručak ako ste ga poneli sa sobom.Što se tehničkih stvari tiče: razdaljina Beograd-Pirot je 310 kilometara i to odličnog autoputa. Putarina je 1.130,00 dinara po smeru.