ponedeljak, 10 avgust 2020 16:26

Stara planina - drugi dan

Drugi dan: Kozji kamen - Vrelo - Vodopad Tupavica

I za ovu turu uzećemo Pirot kao odredište sa kojeg plazimo. Od Pirota do naše prve tačke ima oko 20 kilometara, ali sobzirom da su u pitanju planinski putevi potrebno vreme vožnje je oko 30 minuta. S desne strane puta videćete tablu Vidikovac Kozji kamen i tu se zaustavljate i parkirate automobil. Pređete ulicu i odmah ulazite u šumu. S desne strane na zemlji imate štapove koje vam preporučujem da uzmete ako nemate svoj, jer će vam dobro doći pri usponu. Penjete se na visinu od 1190 metara. Put je uglavnom prohodan, mada kada smo bili mi bilo je još vlažno i blatnjavo na pojedinim delovima staze, pa smo taj deo puta prevazilazili tako što smo skretali levo u šumu i tako izbegavali te površiine Staze se lepo vide i u toj zaobilaznoj varijanti tako da nema razloga da se plašite da ćete zalutati. Na usponu do Kozjeg kamena prolazite kroz šumu, livade, zaravni, kozje staze tako da se možete prepustite uživanju već na putu ka vidikovcu. Naše uspinjanje je trajalo ravno 54 minuta. Imajte na umu da je u letnjim mesecima bolje krenuti ranije, jer u jednom delu i to najvećeg uspona nema drveća i izloženi ste suncu pa to može biti neprijatno za one koji ne vole da se izlažu podnevnom suncu. Ono što vas čeka na vidikovcu je teško opisati rečima. Naći ćete se tačno iznad jezera, dugačkog 17 kilometara koje se kao vijugava zelena zmija provlači između obronaka planine. Magičan prizor koji će vam izazvati trnce po koži! Meni je bilo teško da se odvojim sa tog mesta, ali znajući da me čeka još čudesa Stare planine morala sam da se nastavim dalje. Snimak možete pogledati OVDE.

Sledeća prirodna lepota koju preporučujem je izletište Vrelo koje je dobilo ime po vrelu Jelovičke reke. Udаljeno je 33 km od Pirota i nаlаzi se nа nаdmorskoj visini od 730 metara. Čim pređete most i uđete u samo mestašce parkirajte automobil kod restorana Gali i na desetak minuta laganog hoda nailazite na izletište koje je bilo zamišljeno kao turistički kompleks koji se sastoji od vikendica i radničkog odmarališta, što na žalost ne funkcioniše kako je zamišljeno. Ali tu možete napraviti pauzu za ručak koji ste poneli sa sobom, jer ima stolova i klupa. Poseban ugođaj će vam biti šum vode, jer je u neposrednoj blizini izvor ili vrelo Jelovičke reke. Lepo se vidi kako voda nadire iz stena i u kaskadama idem svojim tokom put planine. Još jedno božanstveno mesto koje će vas uveriti da su lepote Stare planine mnogobrojne. Inače restoran Gali je prilično skup, pa imajte to u vidu kad planirate budžet.

Idemo dalje do vodopada Tupavica koji je verovatno najpoznatiji vodopad u ovom kraju ako ne i u celoj Srbiji. Nalazi se blizu sela Dojkinci na 12 kilometara od Vrela. Preporuka je da automobil parkirate u selu, a onda da odšetate do vodopada. Trebaće vam sat vremena lagane šetnje. Sve vreme pratite Dojkinačku reku. Pored toga postoje putokazi tako da ćete lako pronaći vodopad. Kad dođete do drvenog mosta znajte da ste blizu. Vodopad se nalazi na 1050 metara nadmorske visine i leti kad su najveće vrućina dešava se da se mlaz vode minimalizuje. Takođe kad su jake zime može i da se zaledi. Visok je 25 metara i izuzetne je lepote. Za one malo veštije informacija da se može po stenama (koje su klizave) prići bliže vodopadu za neku bolju fotku.

Još jedna informacija da se može i automobilom prići bliže vodopadu na nekih kilometar, možda i manje ali se da nema afaltnog puta, već makadamski. Međutim onda propuštate prelepu prirodu uz Dojkinačku reku. Izbor je na vama., a snimak možete pogledati OVDE.

 

Više iz ove kategorije Stara planina - prvi dan »