sreda, 05 avgust 2020 14:16

Stara planina - prvi dan

Na Staroj planini ima obilje mesta koja je obavezno posetiti da je za sve to potrebno mnogo vremena.

Prlikom jedne posete Zavojskom jezeru srela sam bračni par, inače zaljubljenici u Staru planinu koji iz godine u godinu dolaze ovde i istražuju. I svake godine su sve bolje opremljeni kako bi mogli dopreti do mesta koja još uvek nisu potpuno dostupna “običnim turistima” već zahtevaju ozbiljniju pripremu kao i opremu. Tada sam mislila da su pomalo frikovi, ali danas i sama postajem frik kad su lepote ovog kraja Srbije u pitanju. Elem ponudiću vam predloge šta videti za dva dana na ovom rajskom mestu.

Prvi dan ruta bi mogla biti: Rsovci - Slavinja - Dag - banjica

Za sve predloge kao polazište ću uzimati Pirot, jer gde god da ste smešteni na Staroj planini najbolji put ka svim tačkama je od Pirota. Dakle od Pirota do Rsovaca ima 20 kilometara i računajte da vam treba oko 30 minuta vožnje. Parkirajte se u centru sela kod lokalne kafane i odatle krenite ka crkvi Svetog Pavla i Petra iz 13. veka, poznatijoj kao crkva u pećini. Imate odlične putokaze, ali i još jednu zanimljivost. Svaki meštanin koga sretnete uz put će vas uputiti da idete do poslednje kuće pre mosta sa desne strane i da od domaćina zatražite ključ od crkve. Ljubazni domaćin će vas uputiti da pređete most i krenete levo uz reku dok ne dođete do čistine sa koje se vide stepenice koje vode do ulaza u crkvu.

Sam prilaz crkvi, ulazak u nju kao i jedinstvena freska mladog Isusa bez kose na jednoj od stena pećinske crkve za koju nema preciznih podataka kako je nastala, daje vam osećaj da ste deo jedne priče iz zaboravljenog vremena. Sa tog mesta, ulaza u crkvicu pruža se divan pogled na reku Visočicu. Predlažem da poneste termos sa kafom i tu zastanete i popijete jutarnju kafu. Mi smo dodali i po čašicu rakijice, jer ne ide takvo mesto i priroda bez nazdravljanja. Postoji sto i klupe gde se lepo možete smestiti i uživati. Ja sam već tu bila puna utisaka i bilo mi je kratko to naše zadržavanje od svega pola sata na takvom mestu, ali znajući da imamo ambiciozan plan moralo se dalje.

Sledeća tačka je selo Slavinja i poseta čuvenom Slavinjskom grlu ili popularnije kanjonu Rosomačke reke- Rosomački lonci. I tu smo se parkirali u centru sela. Od Rsovaca do Slavinje ima 13 kilometara i tu će vam takođe trebati pola sata lagane vožnje. Mi smo stigli oko 10:30 i već je bilo par parkiranih automobila, ali dva sata kasnije kad smo se vraćali je bilo teško naći parking. I ovde je put do kanjona lepo obeležen tako da ne možete da zalutate. Trebalo nam je oko 30 minuta pešačenja do kanjona. Ovaj kanjon koji garantujem nećete nikad izbrisati iz sećanja, napravila je planinska reka Rosomača pre mnogo miliona godina. Izgleda kao kanjon Kolorada u malom. Meštani su nam u povratku rekli da tu postoji i pećina kroz koju reka protiče i da se može doći do tamo, ali pošto smo to kasno saznali ostavili smo za sledeći put, jer nas je čekala još jedna reka, još jedan kanjon i izvorište lekovite vode, omiljeno izletište Piroćanaca Dag-banjica.

Do Dag-banjice nam je trebalo oko sat vremena vožnje. Za ovo mesto nisam do ove posete ni čula. Sreća da je moja prijateljica Aleksandra s kojom sam bila na ovom putovanju istraživala i pronašla ga. U pitanju je izvor lekovite vode čija je temperatura tokom cele godine 29 stepeni i koje je veoma posećeno od strane turista iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Austrije. Izvorište se krije u nepristupačnom predelu kanjona Gradašničke reke pored sela Gradašnica do koga se dolazi "kozjom stazom" kroz kanjon dužine oko 3 kilometara. Upravo je ovo probijanje do izvora za mene bilo fascinantno. Pešačili smo oko sat i 30 minuta uz reku. Sa jedne strane su planinski venci Vidliča koji uz kanjon i livade na pojedinim delovima puta deluju nestvarno. Čak je jednim delom put bio prilično nepristupačan, pa smo oprezno koračali po stenama koje je skoro prekrivala voda. Prohodno je naravno, samo je potreban oprez. Sam bazen je u stvari kamenjem ograđen prostor oko izvora odakle voda izbija iz stene nego bazen u pravom smislu reči, što ne sprečava veliki broj ljudi da ga posećuje, jer se veruje da voda leči kožne bolesti i oboljenja sluzokože. Inače je ovo karakteristično ime mesto dobilo po turskoj lepotici Dagi rodom iz Istambula koja je ovde zalečila svoje teško oboljenje za koje leka nije mogla naći u Aziji niti u Evropi. Koliko sam impresionirana ovim otkrićm Dag banjice govori vam i moja ocena da mi je upravo ovaj put do izvorišta i nazad bio najjači utisak celog dosadašnjeg istraživanja Stare planine. Za ove tri tačke će vam trebati ceo dan. Mi smo imali želju i da svratimo do Pirota i posetimo tvrđavu Kale, ali za to nismo imali snage niti prostora za utiske. Tako da tvrđava ostaje za neki drugi put.