sreda, 24 jun 2020 11:46

Subotica, Palić i Kelebija

Subotica je najseverniji grad Srbije, administrativni centar Bačke i posle Novog Sada najveći vojvođanski grad. Nalazi se na svega 10 kilometara od granice Srbije i Mađarske.

U mestu Kelebija je jedan od graničnih prelaza i ja vas sad vodim baš tamo. Nalazi se na samoj granici, 190 kilometara od Beograda. Pošto je Beograd sa granicom povezan auto putem do Kelebije vam treba manje od dva sata vožnje. Putarina je 630 dinara u jednom smeru. U Kelebiji vas čeka odlično uređena, prostrana ergela koja ima sve potrebne sadržaje da se lepo opustite i provedete ispunjen dan. Ergela u svom sastavu poseduje mnoštvo štala, muzej kočija, restoran sa lepom baštom, igralište za decu, staze za jahanje, školu jahanja i dva veštačka jezera.
Sam ulaz na ergelu Kelebija je besplatan i to vam pruža mogućnost za jednu dugu šetnju i razgledanje same ergele, veštačkog jezera sa njegovim stanovnicima labudovima i patkama, druženje sa konjima većim i manjim, vrancima, doratima, lipicanerima, poni konjićima…

Uz šetnju u ponudi je voznja fijakerima i to dve varijante. Vožnja fijakerom od 15 minuta, ulaz u štalu sa staklenim boksovima i posetu muzeju kočija košta 400 dinara po osobi a duža vožnja fijakerom od sat vremena uz obilazak štale i muzeja je 700 dinara. Fijakeri su različitih veličina tako da u jedan može stati i 8 osoba. Vožnja od sat vremena vam garantuje divnu vožnju kroz šumu, ušuškano vikend naselje, livade, voćnjake, seoske zemljane puteljke i od srca vam je preporučujem.

Restoran mi se takođe dopao. Udobno je, stolovi nisu nabijeni jedan uz drugi, osoblje je ljubazno, cene prihvatljive. U ponudi je dnevni meni za 700 dinara koji uključuje supu/čorbu (preporučujem salašarsku čorbu koja je izvanredna), glavno jelo, salatu i desert. Porcije su obilne i kvalitetne. Ako ste sa decom imaćete raznovrsnu zabavu u prirodi i za njih. Jahanje ponija ili maragca, patkice, konje livadu, ljuljaške, klackalice... Nekih 500 metara od ergele je Vila Majur, hotel i restoran koji vam pruža mogućnost udobnog smeštaja. Okružen je velikim lepo uređenim parkom. Poseduje zatvoreni bazen i SPA centar. Cena noćenja sa doručkom za dve osobe je 6830 dinara (ukoliko se odlučite da noćite).

Posle podne možete obići Suboticu, bar centar grada na kome se nalazi atrakrivna Gradska kuća , zgrada nekadašnje štedonice podignuta 1907 godine i renovirano Narodno pozorište. Sama glavna ulica je pešačka zona i obiluje dobrim kafićima i baštama (najtraktivniji je Boss caffe). Posle šetnje po Subotii svratite do Palića koji je udaljen svega par kilometara. Predivan park, šetalište pored jezera, muški i ženski štrand, Vila Lujza i tzv, Veštičja kula samo su neke od atrakcija. Ako ste se pak odlučili za varijantu noćenja u Kelebiji onda ćete imati dovoljno vremena da obiđete i Zoološki vrt koji je meni lepši od beogradskog.

Takođe na Paliću imaju i teniske terena, pa ko voli može i da se rekreira. Inače je ovde u izgradnji Akva park i kad se on završi, Palić će biti još atraktivniji. U okolini Subotice i na samom Paliću nalaze se brojni dobri salaši kao što su Majkin salaš i Jelen salaš, kao i vinarija Zvonka Bogdana koja se takođe može obići. Obilazak sa degustacijom tri vrste vina je 800 dinara, a sam obilazak bez degustacije 200 dinara. Kad smo već kod vinarija, postoji još jedna vinarija koja se zove Vinski dvor, a nalazi se na putu Subotica – Horgoš.

Mesta za videti ima, samo je pitanje šta su vaši prioriteti i koliko vremena ste odvojili za ovaj izlet. Šta god da izaberete, vratićete se puni utisaka, u to sam sigurna.