sreda, 15 septembar 2021 11:39

Subotica na Severu Bačke

Prilikom mog poslednjeg boravka u Subotici, upitala sam se zašto ja nemam putopis iz Subotice na blogu, a toliko sam puta posetila ovaj najseverniji i jedan od najlepših srpskih gradova! E pa da nadoknadimo propušteno...

Subotica se prvi put pominje u pisanim dokumentima pod imenom Zabatka 1391. godine. Dugo vremena je Subotica bila na granici dve moćne imperije, Mađarske i Turske. I upravo za odanu službu subotičkih graničara habsburškom dvoru, Marija Terezija proglasila je Suboticu slobodnim kraljevskim gradom, davši joj 1779. godine povelju Slobodnog kraljevskog grada. Od tada počinje ubrzan razvoj grada. U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija. Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad. Subotica je udaljena od Novog Sada 108 km, od Beograda 190 km, a od Budimpešte 204 km. U gradu živi blizu 100.000 stanovnika, što je čini šestim po veličini gradom u Srbiji. Subotica ima sve što je potrebno za ugodan život: urbanističko uređenje, administrativnu samostalnost, kulturni život, dobar geografski položaj, odličnu gastronomiju, lepu okolinu (Palićko jezero, brojne salaše, banje). Kad se nađete u Subotici, slučajno ili namerno evo šta možete obići za jedan dan.

Predlog je da krenete od Bazilike Sv.Tereze Avilske koja je izgrađena 1797. godine. Dominiraju dva zvonika visine 64 metra od kojih svaki teži po 3.200 tona i već tokom izgradnje počeli su da tonu u močvarno tlo na kome je izgrađena bazilika, pa se na fasadi ove crkve pojavila pukotina koja sada dostiže i 20 centimetara. Bazilika je kulturno dobro velikog značaja i nadam se da će se pravo rešenje za sanaciju pronaći.

Od Bazilike krenite levo nekom od uličica i ne možete a da ne naiđete na Sinagogu, koja je jedno od najvrednijih srednjeevropskih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture. Izgrađena je 1902. godine u secesionističkom stilu. Sinagoga u Subotici, druga najveća sinagoga u Evropi. Sinagoga je obnovljena 2018. godina udruženim snagama Grada Subotice, pokrajinske i republičke vlade i Vlada Mađarske. Rekonstrukcija je trajala 4 godine.

Preko puta Sinagoge se nalazi za mene najprijatnije iznaneđenje (verovatno zato što sam je sada prvi put videla): Gimnazija “Svetozar Miletić”. Subotica je gimnaziju dobila davne 1795.godine, a sadašnja zgrada je podignuta 1895. godine. Objekat je izgađen u duhu poznog baroka a nalazi se na uglu ulica Petefi Šandora i Tivalda Felegija.

Od Sinagoge krenite Rudić ulicom i posle par minuta hoda i mnošta prelepih zgrada dolazite do Štrosmajerove ulice koja vodi do zadivljujućeg zdanja, Gradske kuća koja je podignuta 1912. godine. I koja dominira centralnim gradskim trgom. Na koju god stranu da se okrenete bićete zadivljeni. Tu su zgrada Narodnog pozorišta, sa prepoznatljivim korintskim stubovima, gradska biblioteka sa upečatljivim figurama Atlasa koji podupiru balkon biblioteke, a preko puta biblioteke gradska najamna palata projektovana u duhu bečke secesije 1910. godine. Pogledajte snimak OVDE.

Obavezno provedite neko vreme u šetnju ulicama oko gradske kuće jer ćete naići na niz građevine koje vas ne mogu ostaviti ravnodušnim. Jedna od njih je sigurno Rajhlova plata koju mnogi smatraju jednom od najlepših građevina u Srbiji i sigurno je reprezentativno delo secesinističke arhitekture, čiji je predstavnik bio i čuveni katalonac Antonio Gaudi, a čija dela krase Barselonu.

Još jedna, na koju ne mogu a da se ne osvrnem je zgrada nekadašnje štedionice. Ona je nekada bila jedina banka u glavnoj ulici. Osim banke tu se nalazio restoran, a na spratovima stanovi.
Fasada je savijena oko ugla, a sprat je ukrašen dekorativnom keramikom inspirisanom motivima folklorne umetnosti i reljefima izvedenim u kamenu. Glavnu namenu ovog objekta možemo prepoznati u simbolima na fasadi: veverica – simbol vrednoće, košnica -simbol štedljivosti, sova -simbol mudrosti.
Još jedno mesto može biti interesantno onima koji vole da obiđu i pijace u nekom gradu. Ovde imate veliki, subotički buvljak, na kome ćete pronaći svašta , počev od hrane, garderobe, kozmetike, kućnih potrepšina i to po vrlo povoljnim cenama.
A kad se umorite od obilaska i šetnje obavezno potražite neki od poznatih subotičkih kafića u centru grada. Možete izabrati kafe Boss ili kafe Priča, ili bilo koji drugi, kojih je u centru puno i svaki će vam pružiti užitak na svoj način. Tu uz kaficu, možete pregledati fotografije iz telefona ili foto aparata i napraviti plan šta dalje, sutra ili sledeći put kad dođete u Suboticu. Jer ovo što ste videli će vas sigurno inspirisati da vidite šta to još Subotica sa okolinom nudi, a verujte mi na reč, tek ste zagrebali... Pogledajte snimak OVDE.

 

Više iz ove kategorije « Ramska tvrđava i Srebrno jezero