petak, 13 avgust 2021 11:34

Ramska tvrđava i Srebrno jezero

Ramska tvrđava se nalazi na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 km od Požarevca, odnosno 110 km od Beograda. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu.

Prva legenda o postanku sela Ram vezuje se za osnivače Rima, braću Romula i Rema. Legenda kaže da je Rem, posle jedne svađe sa Romulom krenuo sa svojom ženom Leticijom pored Dunava da sebi traži novi dom. Tako se zaustavio na prelepom brežuljku i oduševljen njegovom lepotom rešio da tu sagradi svoj dom. Kažu i da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila,poznatiji pod nadimkom Bič božiji.

Nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka tvrđave Ram, a najstariji zapis o Ramu datira iz 1128. godine kada su u blizini ove tvrđave Vizantinci potukli Mađare do nogu. Nakon Vizantije, sledeća velika sila koja je došla na ove prostore su Turci Osmanlije sa sultanom Bajazitom II, koji je naložio da se baš na ovom mestu podigne utvrđenje sa topovskim otvorima, kako bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada. Priča kaže da je turski sultan Bajazit II obilazeći svoje vojnike zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav i suprotnu, ugarsku stranu. Sedeći tako na prostirci- ihramu (turski naziv za ćilim), kažu da je zaspao. Kada se probudio osećao se kao preporođen. Posle je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava, koja je po ihramu i dobila ime. Istorijski izvori govore da je današnja tvrđava delo upravo Bajazita II. S obzirom na to da je Ramska tvrđava i turska kulturna baština, i Turska je pored Srbije, uložila u obnovu ramske tvrđave više od 1,5 miliona evra. Iz te kulturne saradnje proizašla je velelepna tvrđava, jedna od najlepših u Srbiji u ovom trenutku.

Cena ulaznica za pojedinačne posete je 300 dinara, dok je za grupne posete 200 dinara po osobi. Radno vreme Ramske tvrđave je od 10h do 21h, a ture sa vodičem su na svakih sat vremena zaključno sa turom koja počinje u 17h. Za obilazak i slikanje će vam trebati sat vremena i obavezno se priključite turi sa vodičem koja ulazi u cenu ulaznice, jer ćete dobiti niz interesantnih informacija. Ispod tvrđave, na samoj obali Dunava nalazi se lep restoran, a terasom u kome kuvaju pravu “tursku” kafu.

Nakon obilaska tvrđave i kafice sa pogledom, nastavili smo put ka Srebrnom jezeru. Trebalo nam je 20 tak minuta (12,5 km) da stignemo do centra mesta, na kome se nalazi javni parking. Cena dnevne karte za parking je 200 dinara. Tu smo ostavili automobil i uputili se ka obali. Srebrno jezero nastalo je pregrađivanjem dunavskog rukavca Dunava i okruženo je šumovitim brdima. Naziv Srebrno jezero dolazi od specifične boje vode koja ima srebrnkast odsjaj kad sunce zalazi. Kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971. godine, dunavac je pregrađen nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja, te je tako nastalo Srebrno jezero, 14 km dugo i 300 m široko.

Plaža na jezeru je prilično prostrana i lepo uređena. Plaža je podeljena na dva dela. Delom je posuta šljunkom a ispod drveća koje pruža lepu hladovinu ima i trave, tako da tu možete spustiti peškir, prostirku, stolicu, suncobran. Ukoliko pak ne nosite rekvizite za sunčanje sa sobom onda je za vas drugi deo plaže u sklopu kafića, gde se može iznajmititi komplet ležaljki i suncobran. Duž plaže su brojni kafići, restorani, poslastičarnice, prodavnice kiosci brze hrane, plačinkanice, tako da gladni ne možete ostati. Cene su slične beogradskim pa će vas točeno zaječasrko pivo od 0,5l koštati 250 dinara, nes kafa 200 dinara, američke krofnice 150 dinara, bečka šnicla u restoranu 600 dinara, šopska salata 250 dinara.

Voda u jezeru je topla i relativno čista. Kažem relativno čista, jer sve zavisi na šta je ko navikao. Ja sam rođena šapčanka i celo svoje detinjstvo sam provela na Savi i bilo je dana i kad voda nije bila najčistija a ja sam se kupala i evo ništa mi ne fali. Na plaži su raspoređene uredne i prostrane kabine za presvlačenje kao i tuševi. Odlično je što na obali ima drveća koje pruža lepu hladovinu pa ako dolzite kolima, možete poneti ručni frižider i u njega popakovati sve što vam je potrebno za jedan dan i napraviti piknik uz kupanje na jezeru.

U blizini plaže nalazi se i akva park pa je i to jedna od mogućnosti koja vam se pruža, posebno ako dolazite sa decom. Takođe na odličnom mestu je smešten i autokamp pa ako volite tu vrstu turizma ovde vam se pruža mogućnost da kampujete. Iznajmljivanje kamp prikolice će vas koštati 1200 din, dok će iznajmljivanje mesta za prikolice u prolazu koštati 600 din. Postoji još jeftinija varijanta: za svega 300 dinara možete pronaći savršeno mesto za šator. Ako se u toplim letnjim danima odlučite da provedete jedan dan u prirodi, da se kupate i sunčate a i vidite nešto od znamenitosti, ova tura je pravi izbor za vas. Sasvim sigurno vam ne bi bilo dosadno ni da prenoćite pa iskoristite ceo vikend da uživate u ovom živopisnom mestu i obiđete još ponešto npr, manastir Tumane i Golubačku tvrđavu, koja je kao i Ramska skoro obnovljena a nalazi se na 28 kilometara od jezera. Manastir Tumane je udaljen 36 kilometara a put kojim se vozite do manastira pruža vam mogućnost da se uverite koliko je ova naša država lepa.