utorak, 15 septembar 2020 11:43

Avala - priroda nadomak Beograda

Avala je planina koja sa svojom nadmorskom visinom od 506 metara tek nešto malo prelazi visinu brda. I baš tako mala, kupasta i zgodna, ona je omiljeno izletište beograđana, ljubitelja prirode, domaćih i stranih gostiju.

Na Avali su se još od oko 2000 godina p.n.e. nalazili rodnici srebra i olova. Ovde je rudarstvo naročito cvetalo za vreme Rimljana, što se može zaključiti po starim rudarskim oknima i rimskim imenima sela Ripanj i potoka Ripa koji su dobili ime po mestu Ripa u Gornjoj Italiji, postojbini rudara avalskih rudnika. Udaljena je od grada 20-at kilometara (od centra Beograda) i do nje se stiže asfaltiranim takozvanim Avalskim putem. Od podnožja do vrha planine vodi serpentinski kružni jednosmerni asfaltni put koji je lepo održavan. Na vrhu je veliko besplatno parkiralište koje je vikendom već od 11 časova puno. Do Avale se može stići i javnim prevozom. Sa Slavije vozi autobuska linija 401, a od Trošarine 403, 405 i 408. Na ovim linijama važe BusPlus karte za drugu zonu.

SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU

U srednjem veku ovde je izgrađena tvrđava Žrnov. Podigao ju je Despot Stefan Lazarević kao novo utvrđenje čija je uloga bila da štiti put ka Beogradu. Na mestu nekadašnje tvrđave Žrnov, 1938. godine je po naredbi kralja Aleksandra I Karađorđevića podignut spomenik Neznanom junaku. Spomenik je delo poznatog vajara Ivana Meštrovića, a građen je u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih bivših jugoslovenskih krajeva. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što nailazi na oštru osudu među istoričarima do danas.

AVALSKI TORANJ

Avalski toranj predstavlja nezaobilaznu turističku destinaciju. Sa tornja se pruža predivan pogled na Beograd, kao i na dobar deo Šumadije. Cene ulaznica na toranj se razlikuju, pa je osnovna cena karte 300,00 dinara, a karta za školarce, studente i penzionere košta 150 dinara. Na 119-om metru tornja nalazi se kafe bar “Panorama bar” gde se možete počastiti pićem ili kolačem. Toranj je porušen NATO bombardovanjem, ali je ponovo podignut 2018 godine. Istraživanje Avale može biti još jedna interesantna aktivnost za one koji vole planinarenje i tumaranje po šumi. Lako se može sa utabane pešačke staze koja vijuga od podnožja do vrha planine skrenuti u šumu i uživati u prekrasnom zelenilu. Iznad planinarskog doma Čarapićev Brest takođe ima deo šume koji je van utabanih staza, pa je zgodan za istraživanje za sve one koji u tome uživaju. Naravno da je potrebna adekvatna odeća i obuća (u smislu da ne možete ulaziti u taj predeo u sandalama i šorcevima).

PIKNIK U PRIRODI

Za one koji više vole komotnije načine opuštanja u samom podnožju, kao i na vrhu Avale imaju klupe i stolovi koji su natkriveni i tu možete uz piće i hranu koju ste poneli sa sobom uživati sa decom i prijateljima ceo dan. Na samom ulasku na Avalu, na stanici GSP-a postoji diskont pića i prodavnica mešovite robe pa sve potrebno možete i tu kupiti. Takođe ispod Spomenika Neznanom junakom nalazi se Hotel Avala, izuzetno staro zdanje koje pleni svojom patinom starih vremena. I baš ta neuglađenost i podsećanje na prošlo vreme zdanju daje posebnu draž. Najbolje je da napravite krug oko restorana i sami procenite.