sreda, 26 avgust 2020 15:12

Kaštel Ečka

Vojvodina je poznata po očuvanim dvorcima iz 19. veka. Jedan od njih je i Lovački dvorac u Ečkoj koji je danas pretvoren u hotel sa 4 zvezdice - Kaštel Ečka.

Lovački dvorac - kaštel Ečka

Nalazi se na oko 70 kilometara od Beograda. Na 10-ak kilometara pre Lovačkog dvorca kad se krene iz Beograda je rezervat prirode Carska bara, a 7 kilometara posle Carske bare nalazi se Zrenjanin. Zato ovo može biti veoma lep jednodnevni izlet. Ja sam Carsku baru posetila 2012. godine kad sam prvi put bila u Kaštelu na Hemelovom seminaru. Rezervat sadrži oko 500 biljnih vrsta i preko 200 vrsta ptica, među kojima su i retki primerci ugroženih vrsta čaplji i kormorana. Sećam se vožnje brodićem, vode veoma bogate biljnim svetom, predivnog zalaska sunca koji smo posmatrali sa drvenog vidikovca. Carsku baru ovog puta nisam obilazila, ali se ona svakako odlično uklapa u ovaj izlet. Cena ulaznice za Carsku baru je 200 odnosno 150 dinara za decu, a cena vožnje brodićem za odrasle 300, a za decu 250 dinara.
Ovaj put sam izabrala da prvo posetim Zrenjanin. Najuočljiviji na cetralnom gradskom trgu je spomenik Kralju Petru, zatim predivna zgrada nekadašnjeg Županijskog dvora iz 1820. godine, a danas Gradska kuća i Narodno pozorište. Trg se nastavlja u šetalište koje će vas odvesti do čuvene pivnice Lazara Dunđerskog. Za obilazak Zrenjanina i kafu nam je trebalo oko 2 sata, nakon čega smo se uputili u Lovački dvorac Ečka. Dvorac je sagrađen u engleskom stilu u periodu 1816. do 1820. godine. Podigla ga je porodica Lazar, a na svečanom otvaranju je svirao Franc List, tada devetogodišnji dečak sa blistavom budučnošću koja se kasnije i ostvarila. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča, a otvaranju je prisustvovalo 300 zvanica iz Beča i Budimpešte među kojima je bio i najbogatiji i najugledniji plemić iz Ugarske grof Esterhazi. Gosti ovog prekrasnog Kaštela, koji je bio centar okupljanja ljubitelja lova bili su i austro-ugarski prestolonaslednik princ Ferdinad i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Da li zbog ovakvog istorijskog značaja ili zbog mog stajlinga i teget šešira koji je bio toniran sa haljinom, tek i ja sam se osećala baš otmeno kao što je bilo i sve oko mene.

Oko dvorca se prostire veliki park koji je otvoren za posete, tako da se možete i samo prošetati po parku, nahraniti ponije koji su smešteni u štali na rubu parka i uživati u romantičnom pogledu na dvorac - sada hotel. Park ćete obići za 20 tak minuta laganog hoda.
Takođe, možete popiti sok, kafu ili ručati. Cene su povisoke, ali je hrana vrhunska (proveravajte konobare, tj.račun, jer se nama desilo da se ovaj naš zaračunao). Hrana je takođe ukusna. Služi se u kvalitetnim drvenim tanjirima, sa finim escajgom, a na stolovima su bili aranžmani sa lavandom. Otmeno, nema šta. U neposrednoj blizini dvorca je katolička crkva koja se otvara samo praznicima, jer je veoma malo katoličkog življa preostalo u selu. Na 10 tak minuta hoda od kaštela je crkva brvnara sagrađena 1711. godine po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre i zidovima od ćerpiča. Nemojte da vas brine sve ovo što sam nabrojala, jer se sve može izuzetno lepo uklopiti u jedan ispunjen i romatničan dan, nakon koga ćete se vratiti kući prepuni utisaka. Što se puta Beograd - Zrenjanin tiče on nije naporan, a ni skup. Nema putarine, put je solidan i sve što će vam biti potrebno je da izdvojite nešto novca za gorivo i neko osveženje, piće ili kafu.

Više iz ove kategorije Avala - priroda nadomak Beograda »