utorak, 27 april 2021 10:39

Tajland - Puket

Puket je jedna od najčuvenijih svetskih destinacija. " Biser Andaman obale ", poznat od davnina jer je bio jedan od glavnih trgovinskih puteva između Indije i Kine. Puket je posebna pokrajina u Tajlandu, koja se sastoji od više od 32 ostrva.

Nalazi se 860 km južno od Bangkoka, a sa kopnom ostrvo je povezano sa dva mosta. Na ostrvu živi oko 600.000 stanovnika, a glavni i najveći grad je Puket Siti. Na ovom najživljem tjlandskom ostrvu možete uživate u plažama, nezaboravnim izletima ali u spektakularnom noćnom životu. Jedno je sigurno, ovde ne može da vam bude dosadno! Smeštaj smo našli u jednom lepom hotelu u starom delu Puketa, na 20 tak minuta hoda od gradske žile kucavice, koja nikad ne spava - Bangla Rouda. Istovremeno najveća plaža na Puketu, Patong je bila na 7-8 minuta hoda od hotela, tako da mogu reći da je lokacija bila izvanredna. Bez obzira što sam pred polazak čitala da je Patong plaža prljava, pretrpana ljudima i bučna, mi imamo sasvim drugačije iskustvo.

Ono čemu sam se najviše radovala i o čemu sam najviše maštala usledilo je drugi dan boravka na Puketu. Bio je to celodnevni izlet u aranžmanu agencije koji je obuhvatao posetu Kai ostrvu, Pi pi Donu, majmunskoj plaži i najlepšoj plaži na svetu Maya Bey koju je proslavio Leonardo Di Kaprijo u pilmu “Plaža” 2000.godine. Sve što sam doživela ovog dana je bila apsolutna egzotika. Svako ostrvo je priča za sebe! Mada, nailazila sam na komentare koji se ne podudaraju sa ovim mojim, ali moramo dopustiti da svako ima svoj doživljaj svega što proživljava, pa tako i obilaska ovih magičnih ostrva.

Ali ono što je meni dalo osećaj ogromnog ispunjenja i sreće je tih 60 tak minita koliko sam provela na Maya Bey plaži. Bilo je sjajno što nije bilo ni previše ljudi, kako ovde ume da bude, tako da sam imala vremena da optrčim ovo ostrvce iz snova u pokušaju da upijem u sećanje ali i fotografišem što više. Nakon što je otkriveno kako je zbog prevelikog broja posetilaca u ovoj bajkovitoj uvali uništeno gotovo 80 % korala, tajlandske vlasti odlučile su 1. juna 2018. godine da popularnu plažu zatvore za turiste na četiri meseca. Stručnjaci su naknadno odlučili da to nije dovoljno dug period za oporavak okoline pa je plaža ostala zatvorena na neodređeno vreme, a prema najnovijoj odluci tako će ostati sve do 2021. godine. Na plažu je godinama u proseku dolazilo oko 5.000 ljudi dnevno čime je ozbiljno narušena prirodna okolina, a najviše zbog velike količine đubreta, prevelikog brodskog saobraćaja, velikog broja izletnika i štetnog delovanja krema za sunčanje.

Poseban ugođaj bila je o “vratolomna”vožnja gliserom po Andamanskom moru, kao i egzotični drveni bar na ostrvu Kayi koji je u stvari jedini objekat na ovom ostrvu.

Sledeći dan smo odlučili da predahnemo na najbližoj plaži Patong. Našli smo mesto u hladovini jednog kafića gde nije bilo uslovljavanja što se naručivanje pića tiče, i tu smo proveli 5-6 sati a da nismo osetili vrućinu. Kupali smo se, sunčali, pili piće, jeli sendviče iz kafića, čak i odspavali u udobnim stolicama za plažu. Istina da smo na toj plaži proveli samo jedan dan od četiri, koliko je bilo planirano za Puket, ali imam samo reči hvale za taj dan proveden na najvećoj plaži Puketa, Patong plaži. Uveče nas je čekalo sledeće izvanredno iskustvo u centralnoj ulici Puketa u kojoj se dešava najveći šou na otvorenom koji sam ja do tada videla. Ogromna, široka Bangla Road, prepuna turista, uličnih prodavaca za koje ne znate šta vam nude. U najvećem broju u pitanju su ponude lokalnih “umetnika” , dama sumnjivog morala i njihovog “Ping-pong show”, ali i poziva za živu svirku, danc show, razne predstave žonglera, akrobata i ko zna čega još.

Sa obe strane ulice su kafići i restorani iz kojih dolazi preglasna muzika koja se negde na sredini meša tako da vam samo tutnji u glavi. Ali to je sastavni deo ove ulične super fešte i tako sam je i prihvatila i uživala. Kad smo se već našli na ovakvom mestu bilo je šteta propustiti i jedinstveni “Ping-pong show”, jer jednom se živi! Neću reći da sam se pokajala ali nisam ostala do kraja šoua jer je bilo previše vulgarno za moj ukus. I napominjem da nas niko nije prevario, jer smo se prethodno raspitali kolika je cena pića, tražili cenovnik i jasno stavili do znanja da nismo zainteresovani za društvo hostesa. Naredni dan nas je čakao James Bond. To se takođe ne propušta! Prvo zaustavljanje bilo je na ostrvu na kome se nalazi hram u pećini, u kome je postavljen veliki broj skulptura Bude i koji ima veliku istorijsku, teološku i arheološku vrednost. Interesantno je da je ovo ostrvo i pećina slobodna zona za majmune koji slobodno trčkaraju unutar i oko pećine, prilično su pitomi i da prosto traže hranu od vas. Ali zabeleženi su slučajevi da su umeli da “ukradu” stvari, telefone i hranu od turista. Taj dan su bili pitomi i uzimali samo ono što im se da.

Zatim je usledila vožnja brodom do ostrva Koh Tapu, poznatijem kao Džejms Bond ostrvo. Ovo malo ostrvo- stena je postalo popularno 1974. godine kada je snimljen film ,,Čovek sa zlatnim pištoljem’’ sa Rodžerom Murom u glavnoj ulozi. E ovde je bila prevelika gužva i bukvalno smo mogli samo da napravimo po neku fotografiju sa nekih 50-tak metara od atraktivne stene jer je zabranjeno prilaziti bliže.

Na kraju izleta odlazimo na ručak u tradicionalno muslimansko plutujuće selo na ostrvu Koh Panyee. Nakon obilnog ručka, prošetali smo malim prolazima i uskim uličicama ovog neobičnog sela u kome živi oko 1500 ljudi. Interesantno je da se na ostrvu nalazi džamija, škola i fudbalski teren.
Ono što je nama bilo interesantno u Puketu je otvorena noćna pijaca poljoprivrednih proizvoda. Tu se moglo jako lepo i kvalitetno jesti za malo para. Velika ponuda morskih plodova sa roštilja, spremljena tu pred vama, zatim testenine, pirinača , piletine, kolača i voća , pružali su mogućnost svakome da lepo jede. Čak dve večeri smo dolazili ovde da večeramo. Hrana je bila preukusna, kao i voće kakvo nisam znala ni da postoji, a ni sad mu ne znam ime. U blizini noćnog marketa je i Bangla Road , tako da kad se ovde lepo najedete pravac Bangla da potrošite energiju na uličnom karnevalu! Ako dobro isplanirate boravak, možete naći hotel sa doručkom, preko dana pojesti nešto iz prodavnice, kojih ima na svakom koraku u starom delu grada a uveče otići na ovu pijacu. Naravno da je druga opcija da jedete u restoranima ali imajte u vidu da je Puket skuplji od drugih mesta na Tajlandu.

Više iz ove kategorije « Tajland - Bangkok