ponedeljak, 19 april 2021 13:46

Tajland - Bangkok

Želja za posetom Tajlandu je čučala u meni, neizgovorena, ko zna koliko dugo. Kad god sam razmišljala o egzotičnoj destinaciji, Tajland se izdvajao. Da li se prvo javila želja (pa pre bih to nazvala maštarijom) o Tajlandu ili Dominikani, ne znam pouzdano ali je sigurno bilo davno, davno...

Izgovorena je na jednom porodično kumovskom slavlju 2012 ili 13. Tada nisam još osvestila da ono što izgovoriš glasno, istinski želiš i radiš na tome i biva. I bilo je u februaru 2017.godine. Ovaj aranžman je napravljen preko Jungle travel agencije i sasvim sam zadovoljna njihovom organizacijom i vođstvom. Istina je da ja uvek želim da posetim što više u sopstvenoj režiji i za što manje para, te sam i ovde neke izlete sama organizovala, uz prethodnu pripremu i u ad hoc dogovoru sa saputnicima koje sam na putovanju upoznala . Ali idemo redom, Bangkok... Do Bangkoka je 8154 km i oko 12 sati leta. Za razliku od leta za Dominikanu (link na prvi tekst Diminkana -raj na zemlji) ovaj let je bio sa presedanjem u Dohi. Leteli smo Qatar Airways-om i sve phvale za njih. Vodič iz Agencije nas je sačekao na aerodromu u Beogradu, saoštio da će nas na aerodromu u Bangkoku čekati naš vodič koji će biti sa nama dok smo na Tajlandu Osetila sam malu nelagodu zbog toga što smo se sami morali snalaziti pri pomeni leta na aerodromu Hamad u Dohi, ali i izazov da vidimo kako ćemo se sanći. Putovanje do Dohe je brzo prošlo i stigli smo za manje od 3 sata. Deo kog sam se malo plašila u vezi sa presedanjem i promenom aviona u Dohi je protekao lakše nego što sam mislila jer sve je odlično obeleženo. Na velikim svetlećim bilbordima piše satnica postavljanja i poletanja aviona, kao što su označeni u gatovi sa kojih je ukrcavanje. Koja sreća kad smo prešli u deo odakle nam je poletao avion za Bangkok! Čak smo imali vremena i da prošetamo aerodromom Hamad i napravimo par fotografija.

Kad smo sleteli za Bangkok bilo je oko 6 ujutro. Aerodrom nije veliki i lako smo se našli sa vodičem. Malo sam se plašila vlažne tropske klime koja nas je istina odmah zapahnula ali moram priznati da nije bilo strašno. I nadalje u toku 15-dnevnog boravka na Tajlandu ni mi , niti ostali iz grupe nismo imali problema sa disanjem. Smestili smo se u hotel, sa 3 zvezde, sa bazenom u dvorištu, koji niko iz grupe nije koristiio, jer nam je svima bilo stalo da što pre krenemo u istraživanje Bangkoka. U Bangkoku smo se zadržavali 3 dana, a u povratku za Beograd još 2 dana, tako da su za prvi deo posete planirani obilasci a za drugi deo, šoping ako ostane para. Odmah prvo veče, pošto je bio 14.februar Dan zaljubljenih, vodič nam je predložio da uveče izađemo u restoran na 47. spratu jedne zgrade, što je meni bilo svakako na listi, šta videti! Očekivanja su bila opravdana na kvadrat! Panorama grada iz pesme “One night in Bangkok” je pukla pred mojim očima!

Ne znam kako sam uspela da zaspim te noći od silnog uzbuđenja. Valjda je umor i prolazak kroz klimatsko-vremenske zone učinio svoje. Naredno jutro je bilo planirano za posetu hramovima u Bangkoku i Velikoj palati. Velika palata je zvanična rezidencija kraljeva Tajlanda. Podigao ju je kralj Rama prvi, osnivač dinastije Čakri krajem 18.veka.

Kompleks se sastoji od velikog broja građevnina, bašti i paviljona. Samo deo kompleksa je otvoren za turiste a inače se i danas ovde održavaju zvanične ceremonije. Tajlanski kralj više ne živi u Velikoj plati. U okviru palate se nalazi i Hram smaragdnog Bude, gde se nalazi skulptura Smaragdnog Bude, čuvara Tajlanđana, kao i hram Wat Pho, Hram ležećeg Bude. Ovaj hram je mesto gde je nastala tajlandska masaža a u hramu se i dalje nalazi škola tajlanske medicine i uči veština tajlandske masaže. U hramu je izloženo više od 1000 skluptura Bude kao i ležeći Buda, dugačak 46 a visok 15 metara. Cena ulaznice je bila 14 evra.

Hram zore (Wat Arun) je takođe u blizini i šteta je ne posetiti i njega kad ste već tako blizu. Ime je dobio po boginji Aruni i zanimljivost je ta što prvi jutarnji zraci sunca svakog jutra obijaju o njegov centralni toranj. Cena ulaznice bila je 2 evra. Posle višesatnog obilaska hramova bilo nam je potrebno da nešto pojedemo i odmorimo. Obrok je bio topli sendvič iz 7eleven, marketa koji su imali spremljene sendviče koje su mogli i da vam istostiraju ako želite i eto obroka za manje od 1 evra. Uz napitak, sasvim pristojan obrok. Inače u ponudi su i gotova jela, tipa razne vrste testenina sa različitim prelivima koja takođe mogu biti ručak po povoljnoj ceni (1-3 evra). Ono što nas je uveče čekalo je skroz različita vrsta obilaska u odnosu na prepodnevnu. Bangkok je poznat kao jedna od najrazgranatijih svetskih seks industrija i poseta nadaleko poznatoj četvrti crvenih fenjera Patong je bila nazaobilazna. Prošetali smo pored najčuvenijih lokala Nana plaza i Soi cowboy. Oskudno obučene devojke su u grupama igrale ispred lokala i moram priznati da nisu bile napadne. Slikanje nisu dozvoljavale i okretale su se od kamera, ali diskretno se dala napraviti poneka fotografija. Popili smo, svi grupno piće u jednom od lokala uz “masne” priče primerene okruženju i smejuljee cele ekipe. Za jedan dan i previše utisaka!

Za sledeći dan je bila planirana naredna avantura. Poseta plutajućoj pijaci u sopstvenom aranžmanu, bez posredstva agencije. Prethodni dan smo otišli do taksi stajališta i dogovorili se sa jednim taksistom da nas odveze i vrati (uz čekanje od 2 sata) do plutajuće pijace koja se nalazila 30-tak kilometara od Bngkoka za 70 evra. To smo podelili sa još jednim parom iz grupe, tako da nas je taj izlet koštao po 35 evra paru. Kad smo stigli do pijace morali smo iznajmiti i čamac (sa vozačem) sa kojim smo krenuli po pijaci. To nam taksista u Bangkoku kad smo se pogađali nije rekao, ali obzirom da smo na drugom kontinentu, da smo turisti u zemlji koja živi od turizma, dobro smo prošli. Izlet preko agencije do najveće pijace Damneon Saduak, 100 kilometara od Bangkoka je koštao 40 evra po osobi. Dobro je da smo izabrali tu manju piacu kao i rane jutarnje časove jer je kasnije bila i veća gužva i veća vrućina. Ovako smo videli i uživali, kupovali iz čamca i za trenutak otplovili u neki drugi svet. Užitak nezaboravan.

Poslepodne smo iskoristili da posetimo park Lumpini, prvi javni park u Bangkoku. To je multifunkcionalni park u kojem ljudi mogu obavljati rekreativne aktivnosti na otvorenom prostoru pod svežim vazduhom i hladom. U parku se može videti mnoštvo flore i faune i veliko jezero. Takođe, možete naleteti na razne vrste ptica, i guštera dugačkih i do jednog metra, koji se slobodno šetaju i pod zaštitom su.

I ono što smo ostavili za veče pred odlazak na Puket je obilazak verovatne najpoznatije ulice u celom Bangkokuk Khao San Road, za koju kažu da je centar bekpekerskog univerzuma. Ovde se nalazi ogroman broj hostela, jeftinih barova i restorana, tatu salona i salona za masažu, prodavnica odeće i knjiga. Toliko je živo i noću i danju da imati osećaj da se ovde ne spava. Slušali smo muziku, igrali na ulici, jeli Pad tai , tradicionalno tajlandske pirinčane rezance sa piletinom, govedinom, tofu sirom, morskim plodovima, šta već izaberete kao dodatak, i nakon toga otišli na jedinstvenu foot masage tj.masažu stopala , na kojoj vam za 30 minuta ( 4 evra) prirede takav užitak za noge da vam se čini da niste pešačili po 15 tak kilometara svaki od prethodna tri dana.

Preporuka za obilazak Bangkoka za parove srednjih godina i prosečnog budžeta.
Šta obići, šta jesti, cene ulaznica, hramovi Bangkoka, Patong kvart, 7eleven, šta posetiti u Bangkoku, plutajuće pijace najjeftinije, Doha aerodrom, vlažnost vazduha, jungle travel, jungle tribe, jeftina hrana u Bangkoku, šta obići za tri dana u Bangkoku, šta se može videti za tri dana u Bangkoku