ponedeljak, 23 mart 2020 16:59

Lisabon - Kako sa prosečnim budžetom videti što više

Već par godina merkam Lisabon, jer od studentskih dana imam veliku želju da ga posetim. Cena tog aranžmana mi je uvek bila visoka i kretala se oko 550 evra po osobi… Ako idete preko agencija i danas je to cena aranžmana.

Inspirisana fenomenalnim devojkama @insta.putnik i @putuj.povoljno uspela sam da pronađem izuzetno povoljan aranžman koji je za dve osobe izašao koliko bi u agecijama bilo za jednu osobu. Aražman je obuhvatao 5 noćenja, avionske povratne karte i povratne karte mini busom do budimpeštanskog aerodroma i kostao je ukupno 520 evra (260 evra po osobi). Razlika u odnosu na agencijske aranžmane je što se sa njima kreće sa surčinskog aerodroma i to je priznajem komotnija varijanta i što grupa ima vodiča.. U našem aranžmanu sam ja organizovala sama putovanje uz asistenciju supruga, a imajući u vidu da ja u tome uživam, opet sam profitirala.
Do samog ulaza na aerodroma nas je dovezao mini bus za nekih 5 sati. Imali smo oko 4 sata do poletanja i to se svima, pa i meni uvek čini kao da je previse vremena, međutim to zaista brzo prođe. Nikako ne volim što na aerodromu deru sa cenama u kaficu, ali ne želim sebe da uskratim zadovoljstva da se oslobodim prtljaga i uletim na internet uz kafu, pa nekako prežalim tih 4 evra za kapučino (espreso je 2 evra, ali dobiješ za to dva srka). Na aerodromu se lako snalazi, jer je mali i bus vas dovede baš gde treba. Za sve ostalo pratite strelice na aerodromu, koje vas odvedu na gate (a sa kojeg gate ide avion izađe na elektronskoj tabli 2 sata pre polaska).
Let do Lisabona traje oko 4 sata. Imajte na umu da je vremenska razlika 1 sat (kad je kod nas 19h kod njih je 18h). Lisabonski aerodrom je takođe lak za snalaženje. Čim prođete carinsku kontrolu dolazite do sale u kojoj treba da potražite turističke informacije. Tamo će vam dati sve informacije koje vam trebaju. Mi smo kod njih kupili Lisabon card koja uključuje neograničeno korišćenja svih vrsta prevoza (metro, bus, tramvaj), kao i ulaznice u 30-tak muzeja u Lisabonu i okolini, a koje smo planirali da posetimo drugi dan našeg boravka u Lisabonu. Od tog šaltera desno je izlaz na metro stanicu (obelezen je sa velikim crvenim slovom M) na kojoj kupujete kartu za prevoz.

PREVOZ U LISABONU

Javni prevoz u Lisabonu se sastoji od 4 metro linije (crvene, zelene, zute i plave), tramvaja, autobusa, trajekta i uspinjača ili funikulara. Postoji nekoliko vrsta karata koje možete izabrati:

 • Dnevna karta koja pokriva 24h neograničenog korišćenja metroa, buseva, tramvaja i uspinjača i kosta 6,90 evra kad je kupujete prvi put. Svaki sledeci put je 6,5 evra ako sačuvate karticu koju dobijete kad prvi put kupujete kartu. Ta kartica važi godinu dana, košta 0,5 evra i faktički nju dopunjujete pri svakoj narednoj kupovini karte. Istu možete koristiti za dopunu kad kupujete voznu kartu za Sintru ili Cascais.
 • Karta za pojedinačnu vožnju - kupuje se kartica VIVA VIVAGEM Zapping (ovo zapping znači da može da se dopuni), otprilike kao naša bus plus kartica koju dopunjujete za iznos koji želite 5,10, 20 evra ili za 1, 2, 3 vožnje. Uz ovu karticu cena jeden vožnje je 1,45 evra, a ako kupujete kartu u tramvaju ili uspinjači ili busu onda je cena 3,8 evra.
 • Lisabon card koja uključuje neograničeno korišćenja svih vrsta prevoza (metro, bus, tramvaj), kao i ulaznice u 30-tak muzeja u Lisabonu i okolini.

Kada ulazite na metro peron (stanicu) morate se otkucati na aparatu koji stoji na ulazu i izlazu svake stanice metroa. To ne znači da će vam skinuti dve karte, uvek skine samo jednu, prosto takav im je sistem korišćenja i kontrole. Ovo je posebno važno da zapamtite, jer kad imate dnevnu kartu ona vazi 24h i ako tu morate voditi računa o vremenu prvog otkucavanja. Na primer: Mi smo stigli u Lisabon uveče i odlučili da kupimo dnevnu kartu koja bi nam pokrila vožnju sa aerodroma do smestaja i sutra ceo dan spartanja po Lisabonu. Ukucali smo se pri ulasku u metro stanicu u 20,20 h I morali smo sutradan izaci sa metro stanice pre 20,20 da ne bismo morali kupovati novu kartu za izlaz sa stanice.
Mi smo izračunali da nam je najisplativije da za vreme boravka u Lisabonu kupimo Lisabon card za 24h i 4 dnevne karte, što znači da nas je prevoz koštao 6,95 + (3 x 6,45) + 20 (LIS.CARD) + 5 SINTRA + 5 CASCAIS = 56,30 EVRA, s tim što smo sa LISABON CARD ušli i u 4 muzeja. Prevoz smo koristili maksimalno kao i uspinjače koje su vrlo atraktivne.
Kartu možete kupiti na šalteru ili na automatima. Komotnije je da to prvi put uradite na šalteru. Međutim, dešava se da na stanici metroa ne rade šalteri (imaju čudno radno vreme), pa ste primorani da se poslužite automatom. Pošto je ta sudbina nas zadesila snimili smo proces da vam bude lakse.

Lisabon card možete kupiti za:

 • 24 h po ceni od 20 evra
 • 48 h po ceni od 34 evra
 • 72 h po ceni od 42 evra

Mi smo izračunali da nam najviše odgovara da kupimo kartu za 24h i taj drugi dan boravka obiđemo 4 muzeja uz maksimalno koriščenje prevoza, sto nam je i pošlo za rukom.

CENE HRANE U LISABONU

Cene u marketima su slične našim, možda malo skuplje. Od vašeg budžeta zavisi koliko ćete novca izdvojiti za hranu. Nas stav je sa nam je na putovanjima prioritet upoznavanje i razgledanje grada, a hrana je na drugom mestu. Daću vam prikaz pojedinih cena u marketima i restoranima:

 • kafa 0.50€ (automat u smaštaju) / 0,80 - 2,00€ (kafić, restoran)
 • voda 1,5l 0,39€ (market)
 • voda 0,33l 1,00 - 1,80 (kafić, restoran)
 • pivo 1l 1,51€ (market) / do 2,00€ (kafić, restoran)
 • vino 1l 4,00 - 20,00€ (market) / do 16,00€ (kafić/restoran)
 • vino čaša 1dl 3,00 - 4,00 (kafić, restoran)
 • hleb, zemičke 0,20€
 • pečena piletina 1kg 6,00€
 • kulen 200g 1,79€
 • pršuta 200g 2,79
 • sir (listići) 1,19€
 • zdenka sir 140g 1,69€
 • mleko 1l 0,90€
 • supa 0.70 - 0,90€
 • čokolada domaća sa lešnikom 0,80€
 • pomorandže 0,89€
 • banane 0,89€
 • tunjevina 120g 0,74€
 • pasties de belem 1,00€ (pekara)
 • ručak od 12,50€ (supa, glavno jelo, salata, negde i piće i desert)

Mi smo pronašli restoran koji funkcioniše po principu samoposluživanja (svedski sto - jedi kolko mozeš) i cena po osobi je 7,90 evra do 18h, a 8,90 evra posle 18h, vikendom i praznikom.
Nalazi se u blizini Trga San Pedro IV, u neposrednoj blizini stanice Rossio sa koje polaze vozovi za Sintru (ovo je centar grada da nemate asocijaciju da je ako je u blizini železničke stanice stecište sumnjivih profila ljudi). O kakvom se restoranu radi pogledajte OVDE.

FADO – SAUDADE

Tradicionalna portugalska muzika SAUDADE, popularniji naziv je Fado, muzički pravac koji je Unesko uvrstio u svetsku nematerijalnu baštinu. Najpoznatiji i najpopularniji izvođač je Amalija Rodrigez. Fado je veoma populatran u Portugaliji, posebno u Lisabonu (gde je i nastao jedan od dva pravca u ovom muzičkom žanru) i postao je brend Lisabona i lisabonske najstarije četvrti Alfame.
Predstave koje se prave za turiste su prilično skupe i sastoje se od obavezne večere i šou programa u trajanju od 30-tak minuta nakon večere. Druga mogućnost je da platite ulaz 10 - 15 evra i ono sto popijete u toku večeri.
Mi smo na preporuku drage Ivane Živković koja živi u Portugaliji prošetali ulicama Alfame u potrazi za lokalima koji nude besplatan fado uz piće koje popijete u tom lokalu. Ivana je naglasila da to bude izmedju 19 i 21h. Posrećilo nam se te smo u blizini lisabonske katedrale našli porodični restoran BOHEMIA u kome smo bez ikakvog uslovljavanja naručili vino i prisustvovali predivnom izvođenu i muškog i ženskog vokala u trajanju od 20-tak minuta.Valjda tu emociju pri izvođenju imaju samo portugalci. Emocije izbijaju iz svakog stiha, svakog pokreta. Uživanje i za uši i za oči i za dušu. Čim je došla sledeća grupa turista, koja je sela u drugu salu oni su ponovo počeli da pevaju, a nas su pozvali da pređemu u tu drugu salu. Zahvalili smo im se, jer se i iz sale u kojoj smo sedeli sasvim lepo čulo. Cene su prihvatljive. Litar vina je od 18 do 20 evra, cene hrane su kao i u drugim restoranima, a kolači su od 4 do 6 evra. Moje iskrene preporuke za ovaj restoran, a kako da ga nađete vidite na slici ispod.


Ovo su bile osnovne informacije. Slede tekstovi o izletima u Sintru i Cascais, kao i predlog šta videti u Lisabonu za dva dana.