utorak, 03 mart 2020 14:22

Rim

ROMA - My love

Bila dva puta i opet bih! Rim je odličan izbor za svakoga. Poseduje ogroman broj znamenitosti u širem gradskom jezgru i ako vam je pešačenje izbor sve možete tako obići.

U Rimu vam spomenici iskaču na svakom koraku, bukvalno. Najpovoljnija varijanta je bus tura. Aranžmani se prave uglavnom na bazi 3 noćenja sa doručkom i cena je oko 120 evra. Ovde samo treba obratiti pažnju da smeštaj bude u blizini stanice Termini - saobraćajnog čvorišta grada jer odatle vam je sve dostupno pešaka. Vožnja traje 15 – 18 sati ali ako vam je manji budžet onda je ova bus tura pristupačnija. Ja sam oba puta išla busom. Takođe se u poslednje vreme mogu pronaći i povoljni avionski aranžmani koji uključuju let i 2-3 noćenja sa doručkom za oko 200 evra. Kod ovakvog aranžmana je samo važno da proverite gde vam je hotel, jer ako je van grada može biti bolje kategorisan ali onda ste upućeni na gradski prevoz i to uvećeva troškove. Ja biram uvek varijantu sa manjim brojem zvezdica kod hotela ali sa boljom pozicijom za obilazak grada. Za 3 cela dana možete obići sve važnije atrakcije u Rimu. Evo predloga putanja za 3 dana.

PRVI DAN

Krećete od Bazilike Santa Maria Maggiore, zatim prošetajte oko impozantnog spomenika Vittoriu Emanuelu, obavezno uđite u Baziliku Sv. Jovana Lateranskog koja je najstarija bazilika u Rimu i na mene je ostavila najjači utisak.
Zatim idite do Colloseum-a . Ako za nešto treba platiti ulaznicu u Rimu onda je to Colloseum (12 evra). On je veličanstven i spolja ali kad se nađete unutar arene osećate se vanvremenski. Ja bih svakako preporučila i Forum Romanum koji je mene impresionirao ali to može biti subjektivan osećaj pripadnosti pravničkoj struci. Za ovu posetu vam ne treba više od 90 minuta.
Zatim prošetajte do Panteona oko koga imate bezbroj uličica u kojima možete pronaći restorančić u kome ćete ručati/večerati. Meniji su oko 12-15 evra.
Več posle ovog prvog dana imaćete osećaj da je vredelo doći i samo zbog tog jednog dana.
Ne brinite što je ovde puno mesta navedeno zato što je sve relativno blizu.
Sa sobom u rancu ponestite vodu, termos čaše sa kafom, neku voćku ili gricku, zavisi šta volite. Pešačenje troši kalorije pa će vam trebati da se založite i da ne trošite novac do kasnog ručka tj. rane večere. Ako u hotelu dobro doručkujete i popijete kafu onda će vam to malo što ponesete u rancu biti dovoljno do večere. Mi smo imali takav plan da krećemo oko 9 pa negde iza podneva popijemo kafu n u kafiću, malo odmorimo i odemo do toaleta a onda nastavimo do 18,00-19,00 (čitaj dok ne popadamo s nogu ) i tada večeramo. Kada birate mesto gde ćete jesti ili piti svejedno imajte na umu da je sve u blizini znamenitosti dosta skuplje. Zato zađite malo van tog kruga i tamo se smestite.

DRUGI DAN

Krenite preko Tibra put Vatikana. Grad-država je vekovima unazad jedan d njjačih cantara moći i kad mu se približavate upravo to se i oseti. Sam Trg Svetog Petra je toliko dominantan da sam ja pomislila da je to već dovoljan dokaz moći Vatikana. A kad uđete u baziliku Svetog Petra postanete svesni i bogarstva-materijalnog. Sva je u skupocenom mermeru i zlatu! Ulaz u baziliku je besplatan. Pazite kako ste obučeni u letnjim mesecima jer vas neće primiti unutra ako su vam ramena i kolena otkriveni. Vatikanski muzej je izuzetno interesantan sa posebnim akcentom na Sikstinsku kapelu koja je čuvena po svojoj arhitekturi i freskodekoraciji koju su radili veliki majstori: Mikelanđelo,Rafael, Bernini i Botičeli. U kapeli je ogromna gužva, ne možete se dugo zadržavati i slikanje je strogo zabranjeno.
Za ulaz u Vatikan je dugačak red tako da morate doći ranije ujutro da smanjite čekanje u redu. Ulaznica je 17 evra.
Nakon posete muzeju posetite Trastavere koja se takođe nalaze s te strane Tibra. Trastavere je živopisni boemski kvart , koji će vas asocirati na scene iz Felinijevih filmova. Tu vam je veliki broj tratorija gde možete popiti kafu, odmoriti se i zabaviti uz zvuke talijanske muzike i talijanskog temperamenta.

TREĆI DAN

Ovaj dan počnite sa Piazza del Popolo, najveći trg u Rimu na kome se nalaze 3 bazilike od kojih su dve bliznakinje. U centru trga je egipatsku obelisk. Sa trga stepenice vode do brda Pinicio odakle puca pogled do Bazilike Svetog Petra u Vatikanu. Posle šetnje parkom gde se nalaze Vila Medici i Vila Borghese, polako se spuštajte do Španskih stepenica. U blizini je Trg Navona i Fontana de Trevi za neke najatraktivniji deo Rima. Tu možete provesti ostatak dana uživajući u predivnoj arhitekturi, čudeći se i uživajući u spoju istorije i modernizma koji je tako očuvan i tako očaravajući!
Ako vas ne mrzi možete prošetati do Trga Kapitol (u čijem centru je spomenik Marku Aureliju) jednog od 7 rimskih brežuljaka na kojima je nastao Rim. Sadašnji izgled slavnog trga osmislio je Mikelanđelo i dalje je veoma atraktivan.
Rim ima moje posebne simpatije i nekako ga doživljavam svojim. Kao da sam u nekom prethodnom životu bila povezana sa tim gradom. I da, verujem da će uslediti i treća poseta.