utorak, 28 april 2020 21:37

Berlin - manifestacija veličine i discipline

Moja najjača impresija kada je ovaj grad u pitanju je da je ogromanan. Nekako je prostran, sa širokim ulicama, impozantnim građevinama, doduše novijeg datuma. Vidi se ta prepoznatljiva nemačka disciplina i red u najboljem smislu te reči , čak i u načinu kako održavaju grad.

Elem da kažem da je ovo putovanje bilo krajem marta 2019. godine i da smo ga organizovali sa kumovima, što je bio pun pogodak. Vrlo je važno da kad putujete s nekim imate slična interesovanja i dobro razumevanje. Avionske katre smo kupili u Air Srbia na akciji za oko 90 evra sa velikim kabinskim prtljagom. To je manji kofer dimenzija 50/40/30cm. Tražili smo smeštaj preko bookinga i pre Nove godine našli odličan apartman za oko 250 evra ali ga nismo odmah rezervisali misleći da će ih biti još. Međutim kad smo krajem januara rešili da konačno odaberemo apartman on je bio oko 400 evra. Tako da sam tu izvukla iskustvo za ubuduće. Sada ima odlična ponuda letova iz Niša tako da može da se nađe povratna karta avionska za 50-tak evra ako pratite popuste.
Bili smo u Berlinu 4 noći i mislili da ćemo imati vremena na pretek. Ispostavilo sa da smo bili knap sa vremenom da vidimo sve što smo planirali. Prva stvart koju smo uradili čim smo sleteli bila je da kupimo Belin card za 5 dana koja je koštala 42 evra ali je uključivala korišćenje svih vrsta prevoza za sve vreme boravka, prevoz od i do aerodroma kao i put u Potsdam nekadašnju prusku presonicu, koja se nalazi 25 kilomtara od Berlina. Karta je uključivala i popust na obilaske znamenitosti tako da iako je delovalo skupo u prvom momentu ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Javni prevoz sa aerodroma je odličan tako da je samo bitno da znate gde ste smešteni i pre polaska utvrdite kojim prevozom idete do smeštaja. Metro stiže na par minuta i to je stvarno fascinantno.

Znemenitosti koje treba posetiti

Berlinska katedrala
Katedrala je grandiozna spolja ali je isto takva i unutra. Dominantna kupola katedrale podseća na kupolu rimske Bazilike Svetog Patra u Rimu. Imaćete izazov da se popnete na vrh stepenicama koje su strme i uske ali osvojive. Pogled sa vrha katedrale na grad je divan a posebnu draž daje blizina kupola koje vam se čine na dohvat ruke kad ste na vrhu. Cena ulaznice je 7 evra (25% popusta sa Berliner card).

Richstag 
Ovo je meni bio hit za Berlin, zato što je u pitanju poseta zgradi nemačkog parlamenta Bundestaga koji uobičajeno funkcioniše tokom radnog vremena a nakon toga su dozvoljene organizovane posete i to besplatne. Jedino što treba da uradite ja da odete na njihov sajt (IMAJU I OPCIJU NA SRPSKOM JEZIKU) i popunite upitnik sa podacima i brojem pasoša i tačnim vremenom posete. Mi smo zakazali posetu u večernjim časovima kako bismo videli Berlin noću iz staklene kupole koja se nalazi u sredini same zgrade, i nismo pogrešili.

Brandeburška kapija
Ovo je verovatno najposećenija i najslikanija znamenitost u Berlinu. Nalazi se na prelepom, prostranom Pariskom trgu i ona samo potvđuje utisak dominacije koju ceo Berin odaje. Čini je 12 dorskih stubova a na vrhu su čuvene kuadrije, kočije sa 4 konja koju voze bogovi mira. Slične kuadrije postoje i u Parizu na maloj trijumfalnoj kapiji koja se nalazi na ulazu na plato ispred Luvra. Kapija je spojena sa raskošnom ulicom Unter den Landen.

Berlin Zoo
Možda će vam se činiti kao čudna preporuka jer svaki grad ima zološki vrt ali ako obiđete berlinski, shvatićete zašto se ovaj razlikuje. Mi smo dosta čitali o njemu (asocijacija “Mi deca sa kolodvora ZOO) i na osnovu pročitanog se odlučili za posetu. Kroz vrt smo šetali 6 sati i nismo uspeli sve da obiđemo. Najveći je, najuređeniji i zoološki vrt sa najvećim brojem poseta u Evropi i zaista je bilo zadovoljstvo provesti tamo skoro ceo dan ( sa pauzom za kafu i prevozom). Cena ulaznice: 15.50 evra (21 evro za zoo vrt i akvarijum) 25% popusat sa Berliner card. Mi smo posetili i akvarijum ali iz ove perspektive mislim da je to vreme i novac moglo biti potrošeno drugačije.

Berlinski zid
Nalazi se na mestu gde su se graničile nekada Istočna i Zapadna Nemačka. Celom dužinom oko 1,4 km oslikan je sa preko 100 grafita koji prikazuju političke promena pred pad Berlinskog zida. On je udaljeniji od ostalih predloženih znamenitosti ali je dobro povezan gradskim prevozom koji je uz Berlin kard besplatan. U blizini se nalazi i prelepi Oberbaum most ali sam se razočarala dok smo ga prelazili jer je to mesto gde su utočište našle skitnice i to druga strana medalje ovog bogatog grada.

Kontrolna tačka Čarli (Chek point Charli)
To je punkt kojim se jedino moglo preći iz istočnog Berlina( držao ga je SSSR) u zapadni Berlina, tokom Hladnog rata a sad je od njega napravljena svojvrsna atrakcija gde se možete slikati sa “vojnicima” koji obezbeđuju punkt za 5 evra. Ja sam ga slikala besplatno, hihihi.

Ono što biste još mogli videti je Alexandar Plaz na kome se nalazi Berlinski TV toranj. Nalazi se u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i za mene ima poseban šmek. E žene da znate da ovde imate jednu primarkovu radnju gde u sezoni rasprodaja a i van sezone (kad sam ja bila) možete šopingovati dobro za malo para.

Potsdam je nekadašnja prestonica Pruske ,koja se nalazi nadomak Berlina sa kojim je povezana odličnim sobraćajnim vezama. Pored istorijskog, Potsdam ima i veliki turistički značaj sa brojnim i jedinstvenim dvorcima i parkovima koji se u njemu nalaze. Pruski kraljevi, a naročito Fridrih Vilhelm I i njegov sin Fridrih II nazvan Veliki, u Potsdamu su sagradili prekrasnu letnju rezidenciju u kojoj se izdvaja poznati dvorac Sanssouci koji je ujedno stavljen na UNESCO-v popis svetske baštine. Sanssouci je izgrađena u baroknom stilu i u prevodu znači "bez brige" i danas je zaštitni znak Potsdama. Za posetu ovom gradiću potrebno je izdvojiti jedan ceo dan i to će vam predstavljati izuzetno zadovoljstvo. Važi Berliner card za prevoz i popust za ulaz u komplex.

Još jednu stvar bih za kraj želela da naglasim.Kad tražite smeštaj vodite računa kad vam je let iz Berlina a kada napuštate smeštaj. Ako to niste lepo isplanirali imate opciju da prtljag morate nositi sa sobom od napuštanja smeštaja do polaska na aerodrom ili da isti ostaviti na aerodromu što će vas papreno koštati. Jedan komad prtljaga manjeg (kabinski kofer ili ranac) će vas koštati 15 evra. Veći kofer još više. Meni je to priznajem, na kraju zagorčalo ovo inače predivno putovanje.