utorak, 14 april 2020 13:08

Lisabon - Šta sve možete videti za jedan dan sa Lisabon card

Za drugi dan predlažem da kupite Lisabon card za 24 h koja će vas koštati 20 evra, a uključuje besplatan prevoz u toku ta 24h, kao i besplatan ulazak u neke muzeje, popust za neke druge muzeje, restorane i druge aktivnosti.

Uz karticu ćete dobiti i knjižicu u kojoj se navodi šta sve možete posetiti uz pogodnosti koje daje kartica. Ono što smo mi odabrali je da posetimo četiri muzeja i to:

  • Museu Nacional do Azulejo (Muzej pločica) 
  • Torre de Belem (Belem kula) 
  • Mosterio dos Jeronimos (Jeronimski ili Žeronimski manastir)
  • Museu Nacional Coches (Muzej kočija)

Krenuli smo od muzeja pločica koji je u južnom delu Lisabona, to jest na suprotnom kraju grada od ostalih muzeja koji su svi grupisani u najzapadnijem delu Lisabona koji se zove Belem. Tu ćete se za prevoz sami snaći u zavisnosti od dela grada u kojem ste smešteni, jer do muzeja pločica vode samo busevi. Muzej sadrži kolekciju eksponata keraminkih pločica koje su prava mala umetnička dela i predstavlja proces proizvodnje pločica koje su se u Portugaliji puno koristile.

Sledeća tačka je Belem kula do koje vodi tramvajska linija 15E. Kula je simbol Lisabona i izgrađena je u 16. veku u čast ekspedicije Vaska de Game. Visoka je 35 metara, ima četvrtastu strukturu i nalazi se na mestu gde se reka Težo uliva u Atlanski okean. Negde sam pročitala jednu upečatljivu rečenicu “Kula je bila poslednje što su mornari videli na odlasku i prvo što su videli u povratku“. Kula je veoma atraktivna kako spolja tako i iznutra pa shodno tome i red za ulazak je podugačak. Ono što je prednost Lisabon card je da se za njene imaoce formira poseban red koji je mnogo manji i kraće se čeka za ulazak. Puštaju po 40 ljudi u grupi i kad oni izađu ulazi sledećea grupa od 40 ljudi. Mi smo čekalai 10-ak minuta. U kuli postoje tri nivoa i na svaki se možete popeti, a u tome će vam pomoći semafor. Da, dobro ste pročitali. Pošto je ulaz u gornje nivoe kule uzak, toliko da može proći samo jedna osoba onda je montiran semafor koji propušta na tri minuta na gore i na dole! Osećaj dok ste na kuli je zaista jedinstven, puca pogled na Atlantik sa jedne strane i na Lisabon sa druge strane. Bez Lisabon card ulaz je 5 evra. Snimak možete pogledati OVDE.

Nakon obilaska kule uputili smo se ka Jeronimskom manastiru. Nismo išli obalom već smo izašli na ulicu i tramvajskim šinama krenuli ka manastiru. Tu smo negde na pola puta pronašli caffe-poslastiarnicu gde smo napravili pauzu uz kafu i kapućino, free WiFi i pauzu za toalet. Cena kafe je 0,80 evra, a kapucina 1,20 evra. I to je najjeftinija kafa koju smo pili u Lisabonu. Kafe se zove CASA DA CHA A CAFE. Posle pauze čekalo nas je sledeće odredište manastir iz 16. veka koji je bukvalno praznik za oči. Ogroman, očuvan, prelep. U jednom delu je crkva i manatirski deo, a u drugom delu pomorski i arheološki muzej. Bez Lisabon card ulaz je 10 evra, a radno vreme je do 18h. Crkva je prelepa, ogromna i čak mi se više dopala i od rimskih bazilika, a manastirski deo je tek pravo uzivanje što delimično možete videti OVDE.

Poslednji muzej planiran za taj dan bio je muzej kočija. Nalazi se na 15-ak minuta laganog hoda od manastira. Mi smo imali malo vremena do zatvaranja, jer i taj muzej radi do 18h pa smo brzim hodom stigli za 7-8 minuta. I tamo nas je čekalo iznenađenje. Pozitivno! Čitali smo na internetu utiske da muzej i nije bog zna šta, ali mi smo se naprotiv oduševili eksponatima. Muzej poseduje najveću i najvredniju kolekciju kočija na svetu koje su koristile evropske kraljevske porodice (portugalske, španske, engleske), pape, ugledne aristokratske porodice, kao i poštanske kočije i kočije kojim su se vozili činovnici.

Od muzeja kočija smo se tramvajem 15E odvezli do Cais do Sodre, još jednog interesantnog dela grada. Ako budete imali vremena, pronađite Pink ulicu koja je nekad bila „lisabonska ulica crvenih fenjera“ a sada je mesto gde izlaze mladi. Svakako predlažem da pronađete početnu stanicu - uzlaznu Elevadora Bica. Popnite se uspinjačom do vrha i ulice Rua da Rosa, živopisne, originalne, pomalo strme ulice koja pokazuje šarm Lisabona po ko zna koji put. Ona će vas odvesti do boemskeo četvrti Bairo Alto, gde možete pronaći mesto gde ćete popiti piće ili nešto pojesti, ako vam to budžet dozvoljava. Ako i ne možete to sebi priuštiti svejedno ćete uživati u onome što vidite i čujete.