sreda, 02 februar 2022 09:58

Ermitaž mojih snova - Sankt Peterburg II deo

Želja za posetu St. Pterburgu se pojavila kada sam na Facebook-u videla jednu sliku sa Dvorskog trga ispred Ermitaža pre par godina. Sliku sam skinula sa interneta odštampala u boji i stavila je u album ciljeva (ili vision board neko to tako zove. Moj album ciljeva se uglavnom sastoji od destinacija koje želim da posetim. A kad se slika poklopi sa ličnim doživljajem onda je to taj osećaj da je sve moguće.

Nadam se da sam vam dočarala kako sam se osećala dok sam se po ko zna koji put okretala po trgu oko Aleksandrovog stuba koji svojom visinom od 47,5 metara i težinom od 600 tona dominira trgom zajedno sa predivnim Zimskim dvorcem i lukom koji vodi sa trga na Nevski prospekt – glavnu ulicu grada. Relativno blizu (grad je veoma prostran i zato su razdaljine relativne) nalazi se i Hram Hristovog Vaskrsenja ili Crkva spasa na krvi koja je sagrađena na mestu gde je ubijen ruski car Aleksandar II krajem XIX veka i verovatno je pored Zimskog dvorca najslikaniji objekat u gradu zbog svojih interesantnih kupola i kolorita.

Takođe se peške prolazi i pored divne Singerove zgrade (američka kompanija koja se bavi proizvodnjom šivaćih mašina). U istoj ulici Nevski prospekt, nalazi se nebrojeno mnogo zgrada od kojih se ne zna koja je lepša. Preporučujem da se uveče prošetate Nevskim prospektom i da se divite tim kućama u kojima su nekada živele najčuvenije ruske aristokratske porodice. Ja čudom nisam mogla da se načudim dok sam šetala pored njih. Preko puta zgrade Singer nalazi se Kazanska katedrala koja je ogromna, a kolonada koja pravi polukrug oko crkve podseća na vatikansku kolonadu ispred crkve Svetog Petra. Ulaz u crkvu je besplatan.Ono što svakako treba obići je i najveća petrogradska crkva Isakijevska crkva sa svojim veoma uočljivim pozlaćenim kupolama. Mi nismo ulazili u crkvu a kažu da je sa crkve najbolji pogled na Peterburg.

Ulaz u Ermitaž je 10 evra i mi smo kartu kupili na automatu na ulazu. Pomogao nam je jedan mladi japanac jer meni ti automati nisu jača strana. Ovo naglašavam samo zbog toga da vam prenesem iskustvo da gde god u svetu da se nađete kao turista, a kada niste sigurni kako da ne[to uradite, neko će vam pomoći. Imam utisak da među turistima važi poseban kodeks i da rado pomažu jedni drugima. Red za ulazak(sa kartama) smo čekali 20-tak minuta. U muzej ne možete nositi nikakvu torbu niti ranac. Garderoba je uključena u cenu ulaznice. U muzeju ima kafić gde se možete osvežiti i odmoriti. Cene su pristupačne. Kafa je koštala 2 a voda 2,5 evra. Dozvoljeno je slikati ali bez blica. Muzej ima 6 celina ali je nemoguće sve obići za jedan dan. Prekrasan je, i to je blaga reč jer ja jaču ne znam. Najbolje je da već oko 10 sati pre podne budete kod muzeja koji se tada i otvara jer su kasnije veće gužve. Od novembra do aprila muzej radi od 10,00 do 18,00 a u top sezoni do 21,00.

PETROPLAVSKA TVRĐAVA

Ovo je jedna od najatraktivnijih znamenitosti Sankt Peterburga. Predstavlja bedeme jednog od najranijih utvrđenja, izgrađenog u cilju zaštite i ojačavanja novoosnovanog grada 1703. godine. Petropavlovska katedrala bila je najstarija gradska crkva, i u njoj se nalazi grobnica poslednjeg ruskog cara Nikolaj Drugog i njegove porodice. Pored katedrale, Petropavlovska tvrđava u svom sklopu sadrži i brojne istorijske zgrade. Tvrđava je nekad služila i kao baza za gradski garnizon i kao zatvor za političke neprijatelje ili zatvorenike visokog ranga. Ovde je i Josip Broz Tito bio zatočen.

CARSKO SELO I KATARININA PALATA

Carsko selo ili Puškin kako još zovu ovo mesto u kome su smeštene Katarinina i Aleksandrova palata sa parkovima, nalazi se na oko pola sata vožnje mini busem od St.Peterburga. Voze mini busevi 287,347 i 545. Obavezno poranite i potrudite se da stignete ranije ako planirate da uđete u Katarininu palatu koja je otvorena za posete. Ulaznica za palatu je 10 evra. Obavezno na sajtu proverite radno vreme jer imaju različito radno vreme u zavisnosti od meseca. U aprilu kad smo mi bili muzej je radio od 12.00 do 17,00 i mada smo mi došli pre 11,00 h red je već bio ogroman. Čekali smo 1,45 minuta za kupovinu karata i ulazak u palatu. Red je isti jer se karte kupuju kad već uđete u palatu. Na ulazu dobijate platnene nazuvice koje morate navući preko cipela da se ne bi oštetio parket u palati. Palata je sva u zlatu. Raskošnija je od Zimskog dvorca u Ermitažu ali i znatno manja. Najčuvenija je ćilibarska soba u kojoj su zidovi prekriveni ćilibarom, zlatnim listovima i ogledalima. Park oko palate je veliki, sa jezerom i kanalima i treba vam sigurno sat vremena da ga obiđete.Ono za čim je ostao žal ali i razlog da se ponovo dođe je pogled na pokretne mostove koji se noću , kad je promet brodova Nevom najveći skoro svi otvaraju kako bi propustili brodove. Sezona povećanog saobraćaja brodova je početkom maja i traje tokom leta, kad su i čuvene bele noći u ovom prelepom gradu. Tada je ujedno i najatraktivniji period za posetu Peterburga, ali sam ja presrećna i ovim što sam doživela u drugoj polovini aprila. Tako da, ovakav grada kakav je Sankt Peterburg u bilo koje doba godine da posetite imaćete uspomene za ceo život.