utorak, 31 mart 2020 11:38

Sintra i Cascais izleti

Kada se nađete u Lisabonu obavezno isplanirajte posetu Sintri i Cascaisu, pa makar i u jednom danu. Sve tri lokacije su povezane prugama i vozovi redovno saobraćaju na 20 do 30 minuta.

Vožnja traje 40-ak minuta od Lisabona do Sintre, a od Lisabona do Cascaisa oko 50 minuta. Cena karte u jednom smeru je 2,5 evra ako imate Viva Vivagem karticu (o kojoj sam pisala u tekstu Kako sa prosečnim budžetom videti što više). Bez ove kartice karta je 5 evra u jednom smeru. Ako se odlucite za Lisabon card onda je prevoz besplatan (moja preporuka je da procitate tekst i da vidite kako je najisplativije koristiti Lisabon card).
Voz do Sintre kreće sa železničke stanice Rossio koja se nalazi na istoimenoj stanici metroa i strelice vas vode iz metro stanice do železničke stanice (morate izaći iz podzemne metro stanice, prepešačiti preko Trga Sao Pedro IV stotinak metara). Stanica Rossio je smeštena u prelepoj zgradi koju biste primetili i da ne tražite železničku stanicu. Na stanici postoji šalter na kome ćete uz svoju karticu kupiti kartu do Sintre, povratnu ili u jednom smeru u zavisnosti da li planirate da iz Sintre odete u Cascais.Voz ide na 20 minuta i tačan je u minut. Kad stignete u Sintru i izađete iz stanice krenite desno stotinak metara i naići ćete na stajalište autobusa koji voze po Sintri. Zašto preporučujem autobus? Sintra je izuzetno brdovita i ako biste krenuli pešaka do na primer Pena palate ili Mavarskog zamka, trebalo bi vam bar dva sata da se verete po uzbrdici, bez obzira što na mapi izgleda da je blizu. Cena kružne vožnje je 6,90 evra što ne znači da će tako i ostati kad vi budete posetili Sintru. Ja sam bila početkom marta i može biti da se cena karte promeni, kao što se meni desilo da sam našla na blogu Zajedno oko sveta da je u novmembru karta bila 5,80 evra, u međuvremenu se promenila na 6,90 evra.
Postoje dve glavne autobuske linije koje voze po Sintri i to 434 i 435. Do Pena palte i Mavarskog dvorca vozi 434, a do Quinta Regalaria 435. Samo da naglasim da je za svaku liniju karta posebna i košta 6,90 evra. Obe kreću sa železničke stanice. U zavisnosti koje dvorce želite posetiti, izabraćete i autobusku liniju. Mi smo izabrala da posetim dva najtraktivnija zamka i to Penu i Regalariu koje nisu povezane istom autobuskom linijom. Ali smo našli preporuku na blogu Zajedno oko sveta kako da obiđemo planirano sa najmanje troškova. Kupili smo kartu za bus 434 i prvo se odvezli do Pene. U povratku smo istim busom dosli do Nacionalne palate koja se nalazi u istorijskom delu Sintre (centar) i odatle peške otisli do Regalarie za šta nam je trebalo oko 15 minuta po blagoj uzbrdici, bez većeg napora. Kad smo obišli i Regaraliu vratili smo se peške do nacionalne palate i opet sačekali bus 434 koji nas je odvezao do železničke stanice.

Što sa palata tiče za Penu je bio duži red i to za kupovinu ulaznica, tako da ako kupite online ulaznice nećete dugo čekati. Mi to nismo uradili, ali smo došli ranije, iz Lisabona smo krenuli vozom u 9:04 i u redu za kupovinu karte za Penu smo bili oko 10,20 h. Ja sam čekala u redu za ulaznicu (oko 20 minuta ), a suprug u redu za ulazak tako da nismo gubili vreme u oba reda. Ovde imate prikaz vremena cekanja. Za obilazak Pene nam je bilo potrebno oko 2 sata. Kupili smo ulaznice samo za park (7,5 evra) i sa tom ulaznicom se popeli do druge terase u Peni (najviša terasa podrazumeva da imate ulaznicu za unutrašnjost palate koja kosta 14 evra). I sa ove terase se mogu napraviti divne fotografije i sve se lepo vidi. Nakon obilaska i fotografisanja po dvorcu sišli smo do parka, prošetali se i došli do četiri povezana jezera koja su u sastavu palate. Tu postoji izlaz iz kompleksa i stajalište busa. Preko puta je staza koja vodi do Mavarskog dvorca, ako se odlučite i njega da posetite, a ulaznica za njega je 8 evra.

Za drugi zamak Quinta Regalaria ulaznica je bila 10 evra i manji red za kupovinu karte. Za obilazak ovog zamka nam je trebalo takođe oko 2 sata. Na mene je jači utisak ostavila Regalaria nego Pena. Pena izgleda bajkovito zbog brojnih kula i boja koje su upečatljive i privlačne za fotografisanje, a Regalaria deluje tajanstveno, mistično, ima puno visokih kula, bunara, crkvicu. Dozvoljen je i ulaz u zamak, doduše samo u prizemlju, ali je i to interesantno. Park je takođe interesantan mada je u Peni veći prostor pod zelenim površinama, praktično je šuma koja je sređena i lepo obeležena putokazima (mislim na Penu).
Nakon obilaska Regalarie spustili smo se do autobuskog stajališta kod Nacionalne plate do istorijskog dela grada (to je i zvaničan naziv) i malo se prošetali tim uličicama koje su pune kafića i restorana. Cene su poprilično visoke tako da se tu nismo častili kafom. Nakon toga smo sačekali bus 434 koji nas je vratio do železničke stanice. Znači karta za jednu liniju vazi ceo dan, kao u autobusima hop on hop of. U Lisabonu smo bili oko 16:30h. Ako nemate toliko dana u Lisabonu (mi smo imali 5) onda je moguće organizovati da iz Sintre vozom odete do Cascaisa. Imaćete sasvim dovoljno vremena da odete do Boca da Inferno, sto je za mene bilo najatraktivnije u Cascaisu. Kad stignete u Cascais najbolje vam je da krenete desno iz stanice kroz grad ka Boca da Inferno, za što vam je potrebno nekih 20-ak minuta peške malom uzbrdicom. Mi smo na Google map-i ukucali naziv i on nas je odveo do Boce. Boca da Inferno ili Đavolja usta je morska pećina sa visokim liticama u koju talasi bučno udaraju. Talasi su u steni napravili otvor koji je karakterističan za ovu pećinu i zbog koje je i dobila naziv Đavolja usta. Nakon uživanja u ovom prizoru možete da prošetate pored mora do centra gradića, pokvasite noge ili se okupate na gradskoj plaži u zavisnosti od doba godine i eventualno popijete kaficu u nekoj od brojnih terasa i bašti. Ovde su cene bliže moru visoke, ali ako malo zađete u gradić pristupačnije je. Odatle vas voz opet vodi u Lisabon i to za 50-ak minuta vožnje. Voz staje na Cais do Sodra stajalištu koja je u stvari saobraćajni čvor (ukrstaju se linije voza i metroa i to crvena i zelena linija). Pokretne stepenice vas vode od nivoa do nivoa i lako je za snalaženje. Krata sa Viva Vivagem karticom je 2,5 evra. Ah toliko sam puta u ovim tekstovima o Lisabonu pomenula ovu karticu da verujem da i da hoćete ne možete je zaboraviti. I još jednom podsećanje kako se kupuje karta na automatu.