Želja za posetu St. Pterburgu se pojavila kada sam na Facebook-u videla jednu sliku sa Dvorskog trga ispred Ermitaža pre par godina. Sliku sam skinula sa interneta odštampala u boji i stavila je u album ciljeva (ili vision board neko to tako zove. Moj album ciljeva se uglavnom sastoji od destinacija koje želim da posetim. A kad se slika poklopi sa ličnim doživljajem onda je to taj osećaj da je sve moguće.

Zovu ga i Severna Venacija, jer je podignut na 42 kanala. Prvobitan naziv je ujedno i ovaj aktuelni, Sankt Peterburg. Zvao se i Petrograd, a posle Lenjinove smrti i Lenjingrad. Od 1991. ponovo nosi svoje prvo ime, a rusi ga zovu prosto Piter.

Moje putovanje na Maltu bilo je rođendanski poklon- verovatno najvredniji koji sam ikad dobila. I sama sam ga odabrala. Kartu smo kupili preko Wizz aira sa članskim popustom, a hotel rezervisali preko bookinga i to 4 noćenja sa doručkom, što je za nas dvoje izašlo oko 450 evra.

Moja najjača impresija kada je ovaj grad u pitanju je da je ogromanan. Nekako je prostran, sa širokim ulicama, impozantnim građevinama, doduše novijeg datuma. Vidi se ta prepoznatljiva nemačka disciplina i red u najboljem smislu te reči , čak i u načinu kako održavaju grad.

Za drugi dan predlažem da kupite Lisabon card za 24 h koja će vas koštati 20 evra, a uključuje besplatan prevoz u toku ta 24h, kao i besplatan ulazak u neke muzeje, popust za neke druge muzeje, restorane i druge aktivnosti.

Kada se nađete u Lisabonu obavezno isplanirajte posetu Sintri i Cascaisu, pa makar i u jednom danu. Sve tri lokacije su povezane prugama i vozovi redovno saobraćaju na 20 do 30 minuta.

Već par godina merkam Lisabon, jer od studentskih dana imam veliku želju da ga posetim. Cena tog aranžmana mi je uvek bila visoka i kretala se oko 550 evra po osobi… Ako idete preko agencija i danas je to cena aranžmana.

ROMA - My love

Bila dva puta i opet bih! Rim je odličan izbor za svakoga. Poseduje ogroman broj znamenitosti u širem gradskom jezgru i ako vam je pešačenje izbor sve možete tako obići.

Pošto je odlazak u Prag bio moje prvo putovanje u sopstvenoj organizaciji logično je da krenem upravo od ovog veličanstvenog češkog grada.

To prvo poslepodne kad smo stigli u Prag imali smo slobodno za upoznavanje sa centrom grada. Prvi utisak dok sam prilazila istorijskom jezgru grada bio je "koliko je ovo lepo”.