ponedeljak, 09 mart 2020 14:07

Šta znači uredna dostava pismena?

U javnosti još uvek vlada pogrešno uverenje o načinu kako sud i ostali državni organi cene urednost pismena koja upućuju strankama. Konkretno postoji zabluda: ako ne primim na ruke lično ja kovertu sa pismenom koja glasi na mene, onda se ne računa ni da sam je primio.

Ovo je pogrešno.

Dostava se najpre pokuša poštom. Ukoliko vas poštar ne nađe kod kuće pismeno se vraća pošiljaocu kao neuručeno. Posle 8 dana pokušava se nova dostava putem kurirske službe. Ukoliko vas kurir ne nađe na adresi ostavlja vam obaveštenje u poštanskom sandučetu, pribija na vratima ili na drugom vidnom mestu obaveštenje da pismeno možete podići u sudu (na obaveštenju stoji vaše ime i prezime, adresa, kad je dostava pokušana i da u narednih 8 dana od pokušaja dostave pismeno možete podići u sudu – navodi se sud, tj, da će biti okačeno na oglasnu tablu suda).

U izvršnom postupku od 01.01.2020. godine ova odredba oko isticanja na oglasnu tablu suda je izmenjena (Izmene i dopune Zakona i izvršenju i obezbeđenju), pa se u pismeno može videti na elektronskoj oglasnoj tabli ministarstva pravde, što znači da ga tamo možete videti. Pismeno stoji na oglasnoj tabli ili elektronskoj oglasoj tabli 8 dana i nakon toga se smatra URUČENIM. Od tog trenutka kad se pismeno smatra uručenim počinje teći rok za prigovor. I OVO JE KLJUČNI momenat kad je rešenje o izvršenju u pitanju. Ako imate bilo kakav prigovor zbog koga smatrate da rešenje nije doneseno u skladu sa zakonom ukoliko propustite ovaj rok od 8 dana od kada se smatra da vam je rešenje uručeno, više nećete imate mogućnost ispravke.

Zato je neophodno da shvatite da je uvek bolje da primite pismeno koje vam stiže od javnog izvršitelja, jer izbegavanjem prijema samo stvarate sebi nepopravljivu štetu.

Ako imate bilo kakavu nedoumicu oko ovog pitanja slobodno me Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..