sreda, 06 maj 2020 11:04

O pokretanju postupka izvršenja pred javnim izvršiteljem zbog neplaćenih računa iz komunalnih i srodnih delatnosti

Iz profesionalnog iskustva znam da je velikom broju građana ovo nepoznanica. Kako uopšte dolazi do situacije da se protiv korisnika usluga nekog od komunalnih preduzeća pokrene postupak pred javnim izvršiteljem?

Pre svega da definišemo da je komunalna delatnost ona delatnost od opšteg interesa kojom se kontinuirano pružaju usluge većem broju lica na određenom području i periodično naplaćuju, kao na primer preduzeća poput EDB-a, Vodovoda, Infostana, Parking servisa, Telekoma, Vipa, Toplana i slično. Kada ne platite račun za usluge ovih preduzeća u roku, onda postoji zakonsko pravo tih preduzeća da podnesu predlog za izvršenje javnom izvršitelju i tako pokrenu postupak za prinudnu naplatu svojih potraživanja.

Ranije se takav postupak pokretao pred sudom, a od 2011. godine nadležnost za odlučivanje po ovim predmetima je prešla na javne izvršitelje. To znači da su sada javni izvršitelji preuzelu ulogu sudija za izvršenje. Oni donose Rešenja o izvršenju (dalje ću pisati skaćeno - ROI), obavezuju izvršnog dužnika (korisnika usluga) da plati potraživanje za koje ga je utužio izvršni poverilac (preduzeće koje se bavi komunalnom delatnošću) i odmerava troškove postupka izvršenja koje je izvršni dužnik takođe obavezan da plati. Za postupanje po donetom ROI ostavja se rok od 8 dana za plaćanje po istom i ukoliko se ne izvrši dobrovoljna uplata u datom roku, dolazi do prinudne naplate potraživanja koja je mnogo skuplja po izvršnog dužnika, a naravno i mnogo stresnija. Ovde ćemo se zaustaviti što se postupka tiče i malo analizirati.

Dakle, javni izvršitelji sprovode postupak izvršenja na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja, a postupak pokreću izvršni poverioci za neplaćne račune za izvršene usluge. Normalno je da kad postupak bude pokrenut pred javnim izvršiteljem to prouzrokuje dodatne troškove (sem neplaćenog računa od strane izvršnog dužnika i kamate za te neplaćene račune). Visina tih troškovi je propisana Zakonom o izvršenju i obezbeđenju i Javnoizvršiteljskom tarifom koja je javno dostupna. Ukoliko imate elementarno znanje o izvršnom postupku (a ja ću se potruditi da to ovde potanko objasnim) kao i elementarno poznavanje Javnoizvršiteljske tarife, čim dobijete ROI utvrdićete da li je poverilac, kao i javni izvršitelj postupio po zakonu. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu odmah kontaktirajte javnog izvršitelja koji je doneo rešenje i proverite tačno o čemu se radi. Osnovno što morate je da primite ROI, jer ako izbegavate da primite ROI, to će vam biti prvo skuplje, a drugo propustićete rok za ulaganje eventualnog prigovora, a koji je 8 dana od dana prijema rešenja.

Konkretan primer: Izbegli ste da primite ROI, u zabludi da ako ga ne primite lično na ruke postupak neće biti sproveden. O ovoj zabludi i rokovima za dostavu sam pisala u tekstu Šta znači uredna dostava pismena. Kad postupak već pređe u svoju sledeću fazu, prinudno sprovođenje i vi dođete do svog primerka ROI, vidite da vas je poverilac utužio za račune iz na primer 2018. godine, koji su u 2020. godini već uveliko zastareli (pisaćemo i o rokovima zastarelosti u nekom od narednih tekstova). Pošto niste hteli da primite ROI, rok od 8 dana za ulaganje prigovora je prošao i vi ste izgubili svoje pravo, morate platiti i zastarelo potraživanje. I za kraj ovog teksta još jedna preporuka, opet iz profesionalnog iskustva. Kad dobijete ROI uvek prvo pozovite javnog izvršitelja, jer ćete od njega dobiti pravu informaciju i uputsvo kako da najjeftinije i najjednstavnije izmirite svoje dugovanje.

Evo još jednog primera zašto je ovo neophodan korak: Dužnik dobije ROI i izmiri glavni dug (neplaćene račune) i odmerene troškove javnog izvršitelja, ali ne izmiri kamatu i bude u pogrešnom uverenju da je izmirio dug, umesto da pozove izvršitelja da mu ovaj kaže koliki su tačno troškovi postupka: glavni dug, kamata i troškovi po ROI.


Ako imate nekih pitanja ili dilema o ovoj temi slobodno mi možete pisati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.