četvrtak, 13 februar 2020 11:09

Pravo kao izbor

Pravni fakultet sam upisala zato što do poslednjeg trenutka nisam mogla da se odlučim šta bih, pa mi je pravo došlo kao preporuka mog razrednog starešine iz gimnazije.

Prijemni kao i prve dve godine fakulteta sam prilično lako spremila i položila. Onda je malo zastalo, jer je trebalo obići sve diskoteke i žurke po Beogradu.

I nije mi žao zbog toga, ali bi možda praktičnije bilo da sam zamenila redosled zbivanja pa u roku završila studije, a nakon toga se zabavljala.

Međutim nekad se ne možemo suprotstaviti izazovima koji nas skreću sa uhodane staze. Bilo kako bilo i fakultet se završi neku godinu posle roka, ali se završi. Tek tad dolaze problemi. To su bile krizne godine '92 -'93 i teško je bilo naći posao u struci. Konkurisala sam na par mesta, ali bez uspeha. Posle izvesnog vremena morala sam početi nešto da radim i prilika se ukazala u šahu. Zaposlila sam se u Šahovskom savezu Beograda i tamo ostala skoro 20 godina, bez puno dodira sa strukom. Šta se meni desilo da sam posle 12 godina rada u šahu odlučila da polažem pravosudni ispit, to ni danas ne znam. Ali sam sigrna da to nije bilo slučajno. Elem položih i pravosudni i moram biti iskrena da sam i onda bila, a i sada jesam ponosna na sebe što sam 15 godina nakon završenog fakulteta bez rada u struci iz radnog odnosa i sa 4-godišnjim detetom položila najteži pravnički ispit. Svi koji su polagali taj ispit znaju šta to znači i koliko zalaganja i odricanja je potrebno za taj poduhvat. Utoliko teže, jer ja nisam imala jasnu viziju šta bih dalje. I pored svih tih okolnosti naterala sam se da učim i naučim. I položim!

Ubrzo je usledilo razočaranje, jer nisam uspela da pronađem drugi posao koji bi doprineo razvoju mog identiteta kao pravnika. Ili se nisam previše trudila oko pronalaženja posla, tek izgovor sam našla u stavu da mi je žao što sam uopšte studirala prava, posebno polagala pravosudni ispit, jer to što učimo na fakultetu niko ne primenjuje već se čak i zloupotrebljava. Svakako su to bila opravdanja koja su me umirila u tim trenucima i otvorila sledeći pravac u mom životu.

Bavljenje MLM-om me je opet udaljilo od pravne nauke, ali je otvorilo jedan potpuno novi koncept života. Ako želite da se uspešno bavite MLM-om morate se edukovati. I upravo kroz tu edukaciju sam se ponovo vratila na svoj pravi poziv. Pokazalo se da moj izbor fakulteta i polaganje pravosudnog nije bio slučajan. Pre dve godine sam konačno odlučila da promenim posao i najprirodnije je bilo da potražim posao za koji sam se školovala. Zaposlila sam se u izvršiteljskog kancelariji i krenulo je sledeće poglavlje mog radnog veka. Veliku zahvalnost dugujem mom poslodavcu koji mi je pružio priliku da u 51. godini života učim posao, što je danas zaista prava retkost. Nije mi bilo lako da se priviknem na novu sredinu i učim ponovo. Sada je trebalo i praktično primeniti ono sa čim sam se sretala samo u teoriji. Tek tada otkrivam koliko pravo odslikava život, koliko je logike i iskustva kao i poznavanja propisa potrebno da biste zakon primenili da određene situacije i koliko nema veze mišljenje da je pravo bubačenje. Jer vi u praksi nailazite na situacije koje u zakonu i primerima nemate jasno definisane upravo zato što pravo odslikava život koji nije uvek predvidiv.

Koje je to zadovoljstvo kada ti shvatiš gde pripadaš, da je to prava stvar za tebe, da je to ono gde se osećaš kao svoj na svome. Nekad mi je žao što sam toliko vremena izgubila radeći poslove koji me nisu ispunjavali niti bili profesionalni izazov. Tek sada znam šta i koliko znači kad ti sa zadovoljstvom ideš na posao, ne doživljavaš to kao moranje i obavezu i kad ti radni dan proleti. Sada mislim da sam spremna da se okušam i u nekoj drugoj grani prava, jer je pravo izuzetno široko i svaka grana je nauka za sebe. Ako nešto voliš i hoćeš nema te prepreke koju ne možeš da savladaš. Sve je to stvar pristupa i samopouzdanja. A kad uspete da prevaziđete jedna izazov svaki sledeći je sve lakši.

Na blogu ću se potruditi da vam proširim vidike kada je izvršni postupak u pitanju kao i da vam približim rad javnih izvršitelja koji su prilično nepopularna profesija u Srbiji danas.