Zastarelost znači da prestaje pravo da se zahteva ispunjenje određene obaveze i nastupa kad protekne zakonom određeno vreme u kome je poverilac mogao zahtevati ispunjenje obaveze.

U prethodnom tekstu pisala sam o pokretanju izvršnog postupka pred javnim izvršiteljem po predlogu za izvršenje preduzeća koja obavaljaju komunalne i srodne delatnosti.

Iz profesionalnog iskustva znam da je velikom broju građana ovo nepoznanica. Kako uopšte dolazi do situacije da se protiv korisnika usluga nekog od komunalnih preduzeća pokrene postupak pred javnim izvršiteljem?

Kao što je opšte poznato ovih dana se nalazimo u posebnoj situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-19, virusa koji je napravio pometnju u celom svetu svojim izuzetno brzim širenjem i koji opasno ugrožava živote ljudi.

U javnosti još uvek vlada pogrešno uverenje o načinu kako sud i ostali državni organi cene urednost pismena koja upućuju strankama. Konkretno postoji zabluda: ako ne primim na ruke lično ja kovertu sa pismenom koja glasi na mene, onda se ne računa ni da sam je primio.

Velika je povika na javne izvršitelja od samog uvođenja ovoj javnog organa u pravosudni sistem Republike Srbije. Uglavnom se vodi kampanja protiv njih u smisu da su egzekutori koji uništavaju i ostavljaju bez doma porodice, decu, stara i bespommoćna lica.

Pravni fakultet sam upisala zato što do poslednjeg trenutka nisam mogla da se odlučim šta bih, pa mi je pravo došlo kao preporuka mog razrednog starešine iz gimnazije.